.st0{fill:#FFFFFF;}

Kinderen opvoeden en stress is als water en olie, ze gaan niet samen 

 November 2, 2018

By  Inge Schuurmans

Kinderen opvoeden is een taak die van tijd tot tijd veel van je vraagt. Voor elke ouder geldt dat opvoeden een hoop energie kost en bij veel ouders gaat dat gepaard met stress. De zorg voor de kinderen maakt dat er naast de gewone dagelijkse bezigheden nog een aantal taken bijkomen, bovenop het toch al drukke leven.

Het gevolg kan dan zijn dat het ouderschap zelf niet ontspannen verloopt omdat de stress alsmaar een onderdeel van je leven is. Je reageert daardoor vanuit die stress op dingen die in je gezin gebeuren. En op hun beurt reageren je kinderen daarop, want ze voelen die stress aan en nemen hem als het ware over. Zo krijg je juist in zo’n situatie als ouder meer uitdagende momenten in de opvoeding voor je kiezen.

Wanneer er stress is in het gezin, om welke reden ook, is het een soort eerste hulp bij opvoeden om te zorgen dat de ontspanning terug keert. Voor alle partijen.

Hoogsensitieve kinderen reageren intenser op stress en het gevaar van overprikkelen en ofwel terugtrekken ofwel juist drukker gedrag ligt dan op de loer.

Voor hoogsensitieve ouders is het juist belangrijk dat ze extra goed op hun eigen grenzen letten en die bewaken. Want wanneer je als ouder overprikkeld raakt, dan lukt het niet meer om vanuit ontspanning op te voeden. Voor je het weet beland je in een negatieve spiraal waarbij overprikkeling alsmaar op de loer ligt.

Wanneer je merkt dat er spanning ontstaat, kun je twee dingen doen.

Als eerste is het goed om aan een ontspannen basishouding te gaan werken, want dat zorgt ervoor dat je beter bestand raakt tegen stress. Bovendien is het een stuk gemakkelijker om in oplossingen te denken in plaats van in problemen als je ontspannen bent.

Daarnaast is het goed om je prioriteiten helder te hebben. Want vaak is het vooral de innerlijke strijd die voor de stress zorgt, en niet zozeer de situatie zoals ze is. Door niet teveel te denken over wat er gebeurt, maar vooral te voelen wat het met je doet, kun je beter op een manier reageren die past bij jij en het moment zelf. Zo wordt het eenvoudiger om keuzes te maken waar je volledig achter staat.

Tenslotte is het een goed idee om te onderzoeken wat voor elk gezinslid werkt om uit de stress te stappen. Voor kinderen is dat vaak een ontspannen en accepterende ouder. Een luisterend oor. Een schouder om op uit te huilen.

Als ouder is het goed om te kijken wat je kan helpen om lekker in je vel te zitten en daar ook echt tijd voor vrij te maken. Want wanneer je lekker in je vel zit en ontspannen in het leven staat, gaat alles je gemakkelijker af, ook de opvoeding van je kinderen.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>