.st0{fill:#FFFFFF;}

Strong willed: wat betekent het en hoe ga je ermee om? 

 November 2, 2018

By  Inge Schuurmans

“Strong willed” is een term die de laatste jaren steeds vaker tevoorschijn komt. Het is een woord dat gebruikt wordt voor temperamentvolle kinderen. Deze kinderen zijn vaak ook hoogsensitieve kinderen. Kinderen die “weten wat ze willen” en daarbij ook voet bij stuk houden, al op heel jonge leeftijd.

Een paar kenmerken van deze kinderen zijn:

Strong willed kinderen leven volgens hun eigen regels. Het zet alles op alles om te leven naar wat hij als kloppend ervaart, hoe gek dat in de ogen van een volwassene soms ook kan zijn. Dit is voor veel ouders een erg lastige eigenschap. Als je met een reden komt die je kind niet begrijpt, zal het je met eigen argumenten proberen te overtuigen en voet bij stuk houden. Of in geval van een jonger kind zal het domweg niet luisteren naar wat je wil.

Ze verstaan de kunst van het selectief horen. Hoewel ze dit niet bewust doen, betekent dit dat ze dingen die ze niet willen horen ook echt niet horen. Ze zijn “oostindisch doof”. De dingen die ze niet willen horen zijn de dingen die niet overeenkomen met dat wat ze willen.

Ze willen de reden weten. Waar veel kinderen hun ouders en opvoeders gewoon volgen “omdat ze het zeggen”, zul je bij een strong willed kind met een goede reden moeten komen. De woorden die je kiest en hoe uitgebreid je uitleg is, pas je daarbij aan aan de leeftijd van je kind.

Ze doen de dingen op hun eigen tempo. Hoewel veel kinderen nog wel aan te sporen zijn om dingen wat sneller te doen als dat nodig is, kun je dat wel vergeten als je een strong willed kind hebt. De kans bestaat dan dat je juist nog langer duurt. Als je kind ergens graag heen wil, zal het zo klaar zijn en als het geen zin heeft om te gaan is het niet vooruit te branden.

Hun boze buien zijn intenser dan gemiddeld. Elk kind wordt weleens boos en bij elke 2-jarige kan dat met momenten erg intens zijn. Maar bij strong willed kinderen is die boosheid intenser dan gemiddeld en een boze bui houdt langer aan. Wanneer je kind boos is is het niet aanspreekbaar en vaak wordt de boosheid zelfs erger wanneer je probeert de boel met woorden te sussen.

Bij de begeleiding van een strong willed kind kun je op een paar dingen letten:

Zie je kind als een volwaardig mens en behandel het ook zo.

Dat wil niet zeggen dat je je kind zijn zin moet geven. Blijf bij jezelf. Zeker bij een temperamentvol kind is de verleiding groot om wat meer ruimte te geven voor de lieve vrede. Voor deze kinderen is het juist heel belangrijk dat je met alles wat je doet dicht bij jezelf blijft. Ze zijn gevoelig voor mensen met een natuurlijke autoriteit.

Zorg voor open communicatie met je kind, op het niveau van je kind. Neem een “nee” van je kind serieus, maar maak ook duidelijk waarom jij iets wel of juist niet wilt.

Besef dat je kind andere prioriteiten heeft dan jij. Dat lost geen dingen op, maar zorgt wel dat je open staat voor oplossingsgericht denken waardoor je voorkomt dat je in een strijd belandt met je kind.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>