.st0{fill:#FFFFFF;}

Leren opruimen is voor hoogsensitieve kinderen extra lastig (tips) 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

Wanneer je met jonge kinderen gaat opruimen, dan kun je merken dat ze tijdens het opruimen steeds weer gaan spelen. Zoals jonge kinderen hun aandacht niet goed bij het opruimen zelf kunnen houden, zo hebben veel hoogsensitieve kinderen moeite om overzicht te houden. Ze moeten leren opruimen.

Doordat alles wat gedaan moet worden zo sterk bij ze binnen komt vinden ze het lastig om in die chaos van prikkels orde te scheppen en gestructureerd te gaan opruimen. Alle kinderen hebben een beetje hulp nodig bij het leren opruimen, maar hsp kinderen kunnen hierdoor een extra steuntje in de rug gebruiken.

Om het opruimen goed te laten gaan werkt het heel goed om alle dingen die opgeruimd moeten worden in categorieën in te delen die bovendien een vaste plek hebben. Wanneer je dan steeds een vast volgorde aanhoudt bij het opruimen, creëer je na een aantal keer een structuur die het kind later zelf opnieuw kan volgen.

Wanneer het zo geleerd heeft om met een structuur te werken, kan het dat later ook zelf gemakkelijker toepassen.

Een leuke manier om op deze manier gestructureerd op te ruimen is met een opruimspel.

Maak kaartjes met de verschillende opruimtaken erop en leg die op een stapel. Neem een zandloper en draai die om wanneer je een kaartje pakt. Probeer nu in de tijd van de zandloper de taak te doen. Doe dit luchtig en echt als een spel, zonder er krampachtig over te doen als het niet binnen de tijd lukt. Door zo samen op te ruimen en binnen de tijd van de zandloper ieder een taak te doen, werk je samen maar toch ook zelfstandig. Door steeds dezelfde volgorde aan te houden wordt dat een gewoonte waardoor het opruimen al snel gemakkelijker gaat.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>