Wanneer je met jonge kinderen gaat opruimen, dan kun je merken dat ze tijdens het opruimen steeds weer gaan spelen. Zoals jonge kinderen hun aandacht niet goed bij het opruimen zelf kunnen houden, zo hebben veel hoogsensitieve kinderen moeite om overzicht te houden. Ze moeten leren opruimen.

Doordat alles wat gedaan moet worden zo sterk bij ze binnen komt vinden ze het lastig om in die chaos van prikkels orde te scheppen en gestructureerd te gaan opruimen. Alle kinderen hebben een beetje hulp nodig bij het leren opruimen, maar hsp kinderen kunnen hierdoor een extra steuntje in de rug gebruiken.

Om het opruimen goed te laten gaan werkt het heel goed om alle dingen die opgeruimd moeten worden in categorieën in te delen die bovendien een vaste plek hebben. Wanneer je dan steeds een vast volgorde aanhoudt bij het opruimen, creëer je na een aantal keer een structuur die het kind later zelf opnieuw kan volgen.

Wanneer het zo geleerd heeft om met een structuur te werken, kan het dat later ook zelf gemakkelijker toepassen.

Een leuke manier om op deze manier gestructureerd op te ruimen is met een opruimspel.

Maak kaartjes met de verschillende opruimtaken erop en leg die op een stapel. Neem een zandloper en draai die om wanneer je een kaartje pakt. Probeer nu in de tijd van de zandloper de taak te doen. Doe dit luchtig en echt als een spel, zonder er krampachtig over te doen als het niet binnen de tijd lukt. Door zo samen op te ruimen en binnen de tijd van de zandloper ieder een taak te doen, werk je samen maar toch ook zelfstandig. Door steeds dezelfde volgorde aan te houden wordt dat een gewoonte waardoor het opruimen al snel gemakkelijker gaat.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>