.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat is hoogsensitiviteit; ontdek de 7 kenmerken 

 July 13, 2021

By  Inge Schuurmans

De kenmerken van hoogsensitiviteit

Niet elk hoogsensitief persoon is hetzelfde, maar er zijn wel een aantal gemeenschappelijke kenmerken die we allemaal herkennen.

In dit artikel wil ik die kenmerken met je bespreken, zodat je beter gaat begrijpen wat hoogsensitiviteit nou eigenlijk is.

Luister je liever dan dat je leest? 

Dan kan dat in de video hieronder:

Er zijn veel overeenkomsten, maar ook verschillen

Voordat ik de kenmerken van hoogsensitieve personen met je deel, wil ik je vragen om in je achterhoofd te houden, dat we allemaal anders zijn, en dat het daarom kan, dat je je niet in álle kenmerken herkent. Maar er zijn er vast een aantal.

De negatieve kenmerken van hoogsensitiviteit kunnen je leven erg lastig maken

Als je hoogsensitief bent, dan heb je een gevoelig zenuwstelsel. Als gevolg daarvan ervaar je zintuigprikkels intenser dan veel andere mensen. Denk daarbij aan dingen zoals fel licht, sterke geuren, harde geluiden, maar ook bijvoorbeeld aan tastervaringen zoals labels in je kleding.

Je kunt ook echt last hebben van die dingen. Ze kunnen je uit balans brengen. Terwijl mensen die niet hoogsensitief zijn daar geen last van hebben, en die zullen je waarschijnlijk niet eens begrijpen als je dit met ze deelt.

Ik noemde net al dingen zoals fel licht, en harde geluiden, maar ook heel subtiele signalen neem je waar, en voor sommige hoogsensitieve mensen is dat onbewust, terwijl anderen zich daar ook echt bewust van zijn.

Dat kan ervoor zorgen dat jij als hoogsensitief persoon degene bent die een verloren contactlens kan vinden, terwijl anderen er overheen kijken.

Het kan ervoor zorgen dat je last hebt van de geluiden die een ander maakt tijdens het eten.

Hoogsensitiviteit gaat over meer dan alleen gevoelig zijn voor zintuigindrukken

Het kan ook betekenen dat je stemmingen oppikt, of gevoelens van anderen, of de sfeer die ergens is.

Wat je waarneemt kan dus veel verder gaan dan de vijf zintuigen waar meestal over gesproken wordt als het gaat over een gevoelig zenuwstelsel.

Als gevolg van dat subtiel kunnen waarnemen van de wereld om je heen, kun je als hoogsensitief mens ook een rijke innerlijke belevingswereld hebben, met heel andere, of meer, gedachten en gevoelens dan niet hoogsensitieve mensen.

Dat kan ervoor zorgen dat je stressgevoeliger bent, en dat is iets om rekening mee te houden, want bijvoorbeeld tijdsdruk kan daarom voor jou lastig zijn. En ook grote veranderingen in je leven, kunnen daardoor op jou een grotere impact hebben dan op veel andere mensen. Het kan je pijngrens beïnvloeden en het kan ervoor zorgen dat je het lastig vindt om fouten te maken, waardoor je perfectionistisch bent en misschien zelfs slecht presteert onder druk.

Het kan er ook simpelweg voor zorgen dat je je ongemakkelijk voelt als er veel om je heen gebeurt.

De 7 kenmerken op een rij

  1. Je ervaart zintuigprikkels intens, waardoor sterke zintuigprikkels je uit balans kunnen brengen;
  2. Je neemt subtiele signalen waar;
  3. Je pikt stemmingen op
  4. Je voelt anderen goed aan, misschien zelf zo goed dat je het onderscheid niet voelt tussen gevoelens van een ander en die van jezelf;
  5. Je bent gevoelig voor de sfeer die ergens is;
  6. Je hebt een rijke innerlijke belevingswereld, met heel andere, of meer gedachten dan niet hoogsensitieve mensen;
  7. En daardoor is ook je gevoelsleven intens.

Al deze kenmerken kunnen ervoor zorgen dat je sneller stress ervaart dan een niet hooggevoelig persoon. Dat wil niet zeggen dat dat ook altijd het geval is. Je kunt met je gevoeligheid leren omgaan, zodat je er geen last van hebt.

Er zijn ook positieve kanten aan hoogsensitiviteit

De dingen die ik hierboven noemde, kunnen het leven lastig maken, maar hoogsensitiviteit kan ook een heel mooie eigenschap zijn.

Het kan er namelijk óók voor zorgen, dat je juist heel diep geraakt kunt worden door kunst, door muziek, door de schoonheid van de natuur, en door allerlei andere zintuigprikkels die jij als fijn ervaart. En wat je als fijn ervaart, dat is natuurlijk heel persoonlijk en daarom voor elk hoogsensitief mens anders. Want ook wij zijn allemaal verschillend.

De uitdaging van hoogsensitiviteit

Als er veel tegelijk gebeurt in je leven, dan kun je daardoor de behoefte hebben om je terug te trekken. In je bed, in een donkere kamer of een plek waar je ongestoord alleen kan zijn.

Herken je dat?

Dit kan er voor de mensen om je heen uitzien alsof je depressief bent, maar vaak is het van korte duur en dat noemen we bij hoogsensitiviteit: overprikkeling.

Het is in feite je zenuwstelsel dat zegt: Ho, stop! Nu is het teveel. Nu kan ik niet meer aan. Het is tijd voor rust.

En dat voel je ook. Rusten is dan het enige dat je kunt doen. En voor sommige hoogsensitieve mensen gaat dat zelfs gepaard met serieuze klachten, zoals buikpijn, hoofdpijn of zelfs migraine.

Als je sensitiviteit normaal functioneren in de weg zit

Ben jij hoogsensitief en zo prikkelgevoelig dat het normaal functioneren in de weg zit?

Dan is het goed om te gaan leren samenwerken met je zenuwstelsel, zodat je je grenzen goed gaat aanvoelen en daarnaar kunt gaan luisteren.

Dat kan er zelfs voor zorgen dat je op tijd aan de rem kunt trekken, op het moment dat jij dat nodig hebt, en dat je niet langer overprikkeld raakt.

Wil je weten hoe je dit kunt doen?

In het programma Ontdek Je Innerlijk Kompas leg ik het je stap voor stap uit.

Ik hoop dat ik je met deze uitleg wat meer inzicht heb gegeven in de bijzondere eigenschap die hoogsensitiviteit is, en als je vragen hebt, stel ze dan gerust in de comments onder dit artikel.

Is de oorzaak van je sensitiviteit dat je een hoogsensitief persoon bent, of is iets anders?

De kenmerken van hoogsensitiviteit zijn een uiting van een bepaalde manier van werken en reageren van het zenuwstelsel. Als je hoogsensitief bent, heb je een gevoelig zenuwstelsel. Dat zorgt ervoor dat je de dingen ervaart zoals je ze ervaart.

Toch zijn de kenmerken die gezien worden als hoogsensitiviteit niet voorbehouden aan hsp of hoog sensitieve personen.

Veel van deze kenmerken kunnen namelijk in verschillende situaties voorkomen, zoals:

  • Als je een hsp (hoog sensitief persoon) bent, maar ook:
  • Wanneer je austistisch bent;
  • Als je hoogbegaafd bent;
  • Als je een burnout hebt;
  • Wanneer je overwerkt trauma met je meedraagt;
  • Wanneer je hersenletsel hebt.

Het zijn met name de kenmerken van hoogsensitiviteit die als negatief ervaren worden, zoals prikkelgevoeligheid en moeilijk met stressvolle situaties kunnen omgaan, die op al deze mensen van toepassing zijn.

Wat is hoogsensitiviteit echt? Wat is de oorzaak van deze kenmerken?

Door naar het zenuwstelsel te kijken krijgen we inzicht in de oorzaak van de gevoeligheden. Want het zenuwstelsel is de bron waardoor de kenmerken ontstaan. Door daar op een goede manier mee om te leren gaan, kun je op een heel andere manier gaan kijken naar de kenmerken van hoogsensitiviteit.

Ik zal je een paar voorbeelden geven:

Wanneer je stressgevoelig bent, dan betekent dat bijvoorbeeld dat je zenuwstelsel heel gemakkelijk beweegt van ontspanning naar stress. Het is alsof je stresselastiek een beetje té rekbaar is. Het mooie is dat je dit elastiek opnieuw kunt afstellen, door met je zenuwstelsel te leren samenwerken. Zo kun je je stressgevoeligheid verminderen.

Ben je prikkelgevoelig?
En zo erg dat het je functioneren belemmert? 

Dan is het goed om te weten dat prikkelgevoeligheid versterkt wordt als je stress ervaart. Door goed te leren omgaan met je sensitiviteit kun je chronische verminderen en daardoor kan ook de prikkelgevoeligheid afnemen.

Heb je last van je sensitiviteit?

Ben jij hoogsensitief en heb je last van die eigenschap?

Dan is het goed om te gaan leren samenwerken met je zenuwstelsel, zodat je je grenzen goed gaat aanvoelen en daarnaar kunt gaan luisteren.

Dat helpt je om op tijd aan de rem te kunnen trekken, op het moment dat jij dat nodig hebt, zodat je niet langer overprikkeld raakt.

Wil je weten hoe je dit kunt doen?

In het programma Ontdek Je Innerlijk Kompas leg ik het je stap voor stap uit.

Is dat een brug te ver?

Doe dan eerst de hsp type test en ontdek welk type je bent.
Je ontvangt dan ook aanvullende tips en adviezen.

Een link naar de pagina van de hsp type test staat onderaan deze pagina, of je kunt ook hier klikken om erheen te gaan.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>