.st0{fill:#FFFFFF;}

Wat is hoogsensitiviteit écht? Kenmerken, oorzaken en oplossing 

 July 13, 2021

By  Inge Schuurmans

De kenmerken van hoogsensitiviteit

Wat is hoogsensitiviteit? Als je er al eerder over hebt gelezen, dan weet je dat er een aantal kenmerken horen bij deze eigenschap. Niet elk hoogsensitief persoon is hetzelfde, maar we herkennen allemaal een aantal van de kenmerken.

Enkele van de kenmerken zijn:

  • Je voelt je gemakkelijk overvoerd door zintuigprikkels zoals fel licht, sterke geuren, grove weefsels of harde geluiden;
  • Je bent je bewust van subtiele signalen in de omgeving;
  • Je pikt stemmingen van anderen op;
  • Je hebt een rijke en complexe innerlijke belevingswereld;
  • Je kunt slecht omgaan met stress, tijdsdruk en deadlines;
  • Je raakt diep geroerd door kunst, muziek, natuurschoon of andere zintuigprikkels die je als prettig ervaart;
  • Veranderingen in het leven brengen je van je stuk;
  • Je bent gevoelig voor pijn;
  • Als er veel in je leven gebeurt heb je (meer dan gemiddeld) de behoefte om je terug te trekken in bed, een donkere kamer of een plek waar je ongestoord alleen kan zijn;
  • Je maakt niet graag fouten en zal je best doen dat te voorkomen;
  • Je presteert slecht onder druk, je prestaties zijn dan minder dan gewoon;
  • Je voelt je ongemakkelijk als er veel om je heen gebeurt.

Is de oorzaak van je sensitiviteit dat je een hoogsensitief persoon bent, of is iets anders?

De kenmerken van hoogsensitiviteit zijn een uiting van een bepaalde manier van werken en reageren van het zenuwstelsel. Als je hoogsensitief bent heb je een gevoelig zenuwstelsel. Dat zorgt ervoor dat je de dingen ervaart zoals je ze ervaart.

Zo bekeken zijn de kenmerken die gezien worden als teken van hoogsensitiviteit niet altijd alleen voorbehouden aan hsp of hoog sensitieve personen.

Veel van deze kenmerken kunnen namelijk in heel veel verschillende situaties voorkomen, zoals:

  • Als je een hsp (hoog sensitief persoon) bent, maar ook:
  • Wanneer je austistisch bent;
  • Als je hoogbegaafd bent;
  • Als je een burnout hebt;
  • Wanneer je overwerkt trauma met je meedraagt;
  • Wanneer je hersenletsel hebt.

Het zijn met name de kenmerken van hoogsensitiviteit die als negatief ervaren worden, zoals prikkelgevoeligheid en moeilijk met stressvolle situaties kunnen omgaan, die op al deze mensen van toepassing zijn.

Wat is hoogsensitiviteit echt? Wat is de oorzaak van deze kenmerken?

Wat is hoogsensitiviteit? Door naar het zenuwstelsel te kijken krijgen we inzicht in de oorzaak van de gevoeligheden. Want het zenuwstelsel is de bron waardoor de kenmerken ontstaan. Door daar op een goede manier mee om te leren gaan, kun je op een heel andere manier gaan kijken naar de kenmerken van hoogsensitiviteit.

Een paar voorbeelden:

Wanneer je stressgevoelig bent, dan betekent dat bijvoorbeeld dat je zenuwstelsel heel gemakkelijk beweegt van de ontspannen staat naar de gespannen staat, alsof je stresselastiek een beetje té rekbaar is. Het mooie is dat je door met je zenuwstelsel te leren samenwerken, dit elastiek als het ware opnieuw kunt afstellen. Je kunt zo je stressgevoeligheid verminderen.

Ben je prikkelgevoelig? En zo erg dat het je functioneren belemmert? Dan is het goed om te weten dat prikkelgevoeligheid versterkt wordt als een bepaalde staat van je zenuwstelsel actief is. Door te herkennen wanneer deze staat actief is en door op zo’n moment de ruimt voor jezelf te creëren die je nodig hebt, kun je in de meeste gevallen de prikkelgevoeligheid verminderen.

Wil je beter leren omgaan met je sensitiviteit?

Wanneer je last hebt van je hoogsensitiviteit en daar beter mee om wilt leren gaan, dan kan het leren luisteren naar je zenuwstelsel een groot verschil maken.

Wil je meer informatie over hoe je dit kunt doen? Klik dan op de afbeelding hieronder om het gratis e-book aan te vragen en je ontvangt dan ook aanvullende tips en adviezen.

hsp

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>