Als je hsp bent herken je het misschien wel. Wanneer er een deadline is op je werk en het moét voor een bepaalde tijd af zijn, dan stijgt bij jou de spanning. Je kunt je niet meer concentreren en het lukt je daardoor juist niet om het te halen. Terwijl je het zonder die tijdsdruk best zou kunnen, want je hebt het wel in je.

Of wanneer de hele dag de radio aan staat terwijl jij je werk moet doen. Dan kan het zomaar gebeuren dat je hoofd op een bepaald moment van de dag zó vol zit van alle indrukken dat er niets meer uit je handen komt. Terwijl je in een rustige omgeving best nog verder zou kunnen.

Of misschien heb je door omstandigheden te maken met een uitkeringsinstantie? Dergelijke instanties zijn meesters in het opvoeren van de druk en wat je ze ook zegt, zij lijken doof te zijn voor het feit dat die druk jou als hsp tegenwerkt en dat het er juist voor zorgt dat je langer gebruik moet maken van een uitkering.

Veel hsp zijn heel erg gevoelig voor dit soort situaties. Elke vorm van stress zorgt dat het zenuwstelsel te veel te verwerken krijgt en dan lukt het niet meer.

Een gemiste kans als je het mij vraagt, want juist hsp hebben door hun gevoeligheid waardevolle dingen bij te dragen aan de maatschappij. Maar wat ze wel nodig hebben om dat waar te maken is de ruimte om bij zichzelf te blijven, om hun eigen tempo te volgen en ook op hun eigen tijd even gas terug kunnen nemen.

Kunnen hsp dan niet hard werken? Zeker wel. Maar dat lukt ze alleen op het moment dat ze daar de energie voor hebben en de innerlijke drive voor voelen. Op zo’n moment werken ze met volledige focus en verzetten ze in korte tijd meer dan menig ander. Daarnaast hebben ze ook de ruimte nodig om een pauze in te lassen, even rust te nemen of iets heel anders te doen op het moment dat ze voelen dat ze dat nodig hebben.

Vrij veel hsp kiezen er daarom uiteindelijk voor om voor zichzelf te beginnen. Op die manier zijn ze baas over hun eigen agenda en kunnen ze werken op een manier die helemaal bij hen past.

Toch is een eigen bedrijf ook niet stressvrij. Goed leren omgaan met je gevoelige zenuwstelsel en stressgevoeligheid is hoe dan ook een must als je hsp bent.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>