.st0{fill:#FFFFFF;}

Waarom relaties voor veel hsp (extra) lastig zijn 

 May 31, 2021

By  Inge Schuurmans

Als hsp ervaar je dingen die anderen niet begrijpen

Als je hoogsensitief bent loop je tegen dingen aan waar niet hoogsensitieve mensen vaak niets van begrijpen. Dat neemt niet weg dat jij ze toch zo ervaart. Een van die dingen is het aangaan en onderhouden van relaties. Voor veel hoogsensitieve mensen is dat een uitdaging.

Een hoogsensitief persoon kan anderen vaak goed aanvoelen. Op het eerste gezicht kun je denken dat dat het onderhouden van een fijne relatie juist gemakkelijker kan maken. Toch is dat niet altijd het geval. En dat kan allerlei redenen hebben.

Is er sprake van ruis in de communicatie?

Veel mensen zijn niet helemaal authentiek. Wat ze zeggen en doen komt niet precies overeen wat ze denken en voelen. Als hsp voel je aan wat iemand voelt en als je je daar niet van bewust bent, kun je in contact ook vooral dáár op reageren. Meer dan op datgene wat de persoon zelf bewust met je deelt. Wat hij of zij zegt of doet dus. Voor jou als hsp kan het anders zeggen voelen als ruis in de communicatie. Maar die ander richt zich juist wel daarop. En zal het als ruis ervaren als jij zijn (vaak onbewuste) gevoelens meeneemt in het contact en je reacties. Dat kan tot miscommunicatie leiden.

Minder behoefte aan contact

Veel hoogsensitieve mensen hebben ook minder behoefte aan contact. Een afspraak hoeft niet wekelijks herhaald te worden om het gevoel te houden dat er een band is. Juist omdat overprikkeling op de loer ligt, kan het zijn dat je als hsp juist minder vaak contact wilt. Niet omdat je die ander niet leuk vindt, maar omdat je je voldaan voelt na die ene afspraak en je daar nog een tijdje op kunt “teren”. Het kan helpen om hier duidelijk over te zijn. En ook dan nog kan het gebeuren dat de ander je niet begrijpt.

Triggers liggen op de loer

Het staat er wat negatief zo, maar je zou kunnen stellen dat een hoogsensitief persoon meer triggers heeft dan een niet hoogsensitief persoon. Triggers die maken dat je ergens door van je stuk gebracht wordt. In feite is dat niet helemaal juist gesteld. We hebben allemaal dingen die ons raken, of we nu hoogsensitief zijn of niet. Maar als je hoogsensitief bent reageert je zenuwstelsel wel sterker op zo’n trigger. Je ervaart er meer stress door. En dat kan ervoor zorgen dat het lastig is om je op je gemak te blijven voelen bij een ander. De meeste hsp zijn dan ook geen allemansvriend. Niet omdat ze niet willen, maar omdat ze niet kunnen.

Goed leren omgaan met je gevoelige zenuwstelsel is een must

Een gevoelig zenuwstelsel zal bij meer dingen reageren alsof er gevaar is. Dat kan ervoor zorgen dat je als hoogsensitief persoon sneller van je stuk gebracht bent.

Wil je meer leren over je gevoeligheid en over de werking van je zenuwstelsel, zodat je hier beter mee om kunt leren gaan?

Klik dan op de link hieronder om het gratis e-book aan te vragen.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>