.st0{fill:#FFFFFF;}

Waarom HSP vaak anders reageren dan ze zouden willen 

 November 17, 2020

By  Inge Schuurmans

Veel hsp (hoog sensitieve personen) herkennen het volgende maar al te goed: als er iets onverwachts gebeurt, iets dat je overvalt, dan val je stil. Achteraf kan je dan het gevoel bekruipen dat je anders had moeten reageren. Of dat je in elk geval had moeten reageren. Terwijl dat op zo’n moment vaak niet lukt.

Veel hsp reageren anders dan ze zouden willen als er iets onverwachts gebeurt. Dat heeft te maken met het gevoelige zenuwstelsel van een hsp. Door dat gevoelige zenuwstelsel worden relatief kleine spannende gebeurtenissen soms al als zeer stressvol ervaren. Het gevolg is dat je als hsp op zo’n moment reageert alsof je je in een heel stressvolle situatie bevindt: je bevriest.

Praktisch gezien betekent dat dat je je terugtrekt, in je schulp kruipt en diep van binnen wenst dat het niet gebeurt. Je reageert dan ook op een manier die bij dat gevoel past.

Deze reactie is een heel natuurlijke en menselijke reactie van het zenuwstelsel bij stressvolle gebeurtenissen. Het is daarom een heel begrijpelijke reactie ook. Toch kan het behoorlijk lastig zijn als dit ervoor zorgt dat je op een belangrijk moment niet doet wat je eigenlijk zou willen doen.

Wanneer je graag wilt dat dit anders wordt, dan kan dat. Je kunt dat bereiken door je zenuwstelsel beter te leren kennen en er beter mee om te leren gaan. Zo’n verandering kost tijd en inzet, maar het is zeker mogelijk.

In het gratis e-book leg ik je uit hoe dit je leven kan veranderen. Klik op onderstaande afbeelding om het e-book aan te vragen.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>