Wanneer je hoogsensitief bent, komen alle zintuigindrukken sterker bij je binnen en ligt overprikkeling op de loer. En overprikkeld raken is één ding, maar als gevolg daarvan gebeuren er allerlei dingen in je lichaam die ervoor zorgen dat je op zo’n moment niet alleen het gevoel hebt dat je “hoofd vol zit”. Nee, je hele lichaam reageert mee.

Dat werkt als volgt.

Wanneer je overprikkeld raakt, wordt in je zenuwstelsel de vecht-vlucht-respons geactiveerd. En dat heeft allerlei gevolgen voor hoe je lichaam functioneert.

Je gaat anders ademen, je maakt adrenaline aan en je lichaam is in een mum van tijd paraat om te vechten of te vluchten. Onder invloed van dit systeem verandert zelfs de manier waarop je denkt. Je herkent het misschien wel, dat je bij een overhoring of een presentatie het gevoel had dat je niet meer kon denken. Dat je een black-out kreeg. Het lijkt dan of het gewoon niet goed meer werkt.

Omdat je ademhaling een sleutelrol speelt bij een heleboel processen in je lichaam verandert er van alles. Dingen zoals je spijsvertering, je temperatuur, dat je nieuwe energie op kunt doen en dat je lichaam zich kan herstellen na inspanning. Al die dingen zijn ineens niet meer vanzelfsprekend. Het zijn taken van je lichaam die ondergeschikt zijn aan de noodzaak om te vechten of te vluchten. En wanneer je stress ervaart bereidt je lichaam zich voor op vechten of vluchten, ook als dat in een bepaalde situatie helemaal niet zinvol is.

Deze vecht-vlucht-respons wordt bij hoogsensitieve mensen wat gemakkelijker geactiveerd dan bij de meeste niet-hoogsensitieve mensen. Je zou kunnen zeggen dat de aan- en uitknop gemakkelijker omspringt van de ene naar de andere kant.

Precies dat is ook de reden dat hoogsensitieve mensen vaker bepaalde fysieke klachten hebben dan anderen. Hoe vaker je overprikkeld raakt en in de vecht-vlucht-respons terecht komt, des te vaker komen bepaalde delen van je lichaam zuurstof tekort waardoor ze niet goed kunnen functioneren.

Wanneer je gestresst bent werkt bovendien je brein ook nog op een andere manier anders. Het laat dan namelijk meer informatie door. Dat betekent dat je nog meer prikkels te verwerken krijgt. Bovendien zorgt het ervoor dat dit filter een bepaald soort informatie meer doorlaat dan andere, waardoor je gemakkelijk in een negatieve spiraal terecht komt.

Dit zijn dingen waar veel hoogsensitieve mensen last van hebben. Gelukkig kun je daar wat aan doen. Wanneer je ontdekt hoe je met je sensitiviteit kunt omgaan, kun je je stressniveau blijvend verlagen en daardoor zul je minder snel overprikkeld raken.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>