.st0{fill:#FFFFFF;}

Waarom het visualiseren van een glazen stolp je niet oplevert wat je wilt 

 November 2, 2018

By  Inge Schuurmans

Prikkels buiten houden om beter te kunnen functioneren

Als je erg gevoelig bent voor zintuigindrukken, dan heb je misschien weleens het advies gekregen van iemand om een glazen stolp om je heen te visualiseren, om zo de prikkels buiten te houden. Wanneer het je goed lukt om dat te doen, komen al die prikkels niet meer zo bij je binnen en dan lukt het je beter om goed te blijven functioneren.

Een glazen stolp visualiseren

De visualisatie gaat als volgt:

Sluit je ogen en ga met je aandacht naar je ademhaling.
Voel hoe je buik of borst op en neer beweegt als je ademt.
Voel hoe je rustiger wordt.
Ga nu met je aandacht naar een punt iets boven je hoofd en stel je voor dat daar een glazen bol in de lucht hangt.
Deze bol wordt de knop van stolp.
Stel je nu voor dat er vanuit de bol, rondom een glazen schild ontstaat, dat zich steeds verder uitbreidt en in de vorm van een stolp een beschermende laag om je heen vormt.
Volg die vorming van de stolp rondom je, van boven tot helemaal op de grond.
Zorg dat de rand van de stolp overal de grond raakt, zodat je je in je eigen veilige ruimte bevindt.

Deze visualisatie wordt door veel hsp gedaan en als heel prettig ervaren.

Een addertje onder het gras

Toch kleeft er ook een nadeel aan deze visualisatie. Door de glazen stolp sluit je je als het ware af van de wereld om je heen, je neemt er niet echt meer deel aan. Dat lijkt fijn, als die wereld je teveel is. Maar door je af te sluiten mis je de feedback die je nodig hebt om goed te kunnen bepalen welke dingen bij je passen en welke niet. Het zorgt ervoor dat je niet meer goed met die buitenwereld kunt communiceren. Dat betekent ook dat je de positieve dingen niet meer toe laat, je wordt er als het ware blind voor.

Het visualiseren van zo’n beschermende laag kan fijn zijn, voor even. Als je overprikkeld bent en nog geen betere manier weet om met je sensitiviteit om te gaan. Omdat je hierdoor het probleem wat je op de voorgrond ervaart even niet meer hebt. Maar op de lange termijn zal het je niet gelukkig maken. Je hebt namelijk een rijke uitwisseling met de wereld om je heen nodig om helemaal jezelf te kunnen zijn. Om jezelf te kunnen ontplooien en om je vervuld te voelen.

Een veel betere manier om geen last meer te hebben van de zintuigindrukken en energieën die te sterk bij je binnen komen, is om er op een andere manier mee te leren omgaan. Als je dat kunt heb je de glazen stolp niet meer nodig. Dan kun je goed bij jezelf blijven, lukt het om met de dingen die je nu als negatief ervaart om te gaan en kun je voluit gebruik maken van alle positieve dingen die er ook zijn. Win-win dus.

Wil je meer weten over hoe je goed met je sensitiviteit kunt omgaan? Vraag dan het gratis e-book aan:

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>