Wat we eten is een belangrijk onderdeel van ons leven. We worden steeds bewuster en kiezen graag voor dingen die écht goed voor ons zijn. Dieetguru’s helpen ons daarmee maar al te graag uit de brand. Maar wie moet je volgen als de één raw food promoot, de ander paleo en weer een ander verwijst naar de schijf van vijf?
Om te ontdekken wat het ideale dieet is, is het goed om te weten hoe je lichaam werkt. Meestal kijken we ernaar als naar een soort machine. Je moet er brandstof in stoppen, en die brandstof heeft bepaalde eigenschappen nodig: eiwitten, vetten, koolhydraten en vitaminen en mineralen. Afhankelijk van hoe je kijkt naar die machine kom je uit bij het een of andere ideale dieet.
Wanneer je zo denkt is de uitkomst van je zoektocht naar het ideale dieet afhankelijk van je gedachten over voeding en van je gedachten over hoe je lichaam deze voeding verwerkt. Maar met onze gedachten kunnen we de complexiteit van ons lichaam niet bevatten. Eén verkeerde gedachte kan al zorgen dat je bij een voor jou verkeerd voedingspatroon uitkomt.
Het is onmogelijk om vanuit logisch denken en ontleden te bepalen wat bij jouw lichaam past en wat niet. Dat is voor iedereen verschillend, en het kan bovendien van het een op het andere moment veranderen.
Gelukkig heeft je lichaam daar een soort truc voor. Een verkorte route. Door vooral niet meer na te denken over eten, geen advies van welke guru ook op te volgen, maar te voelen wat je graag wilt en waar je je goed bij voelt, kom je vanzelf uit bij dat wat bij je past.
Wanneer je goed naar je lichaam leert luisteren, kun je alle theorieën en richtlijnen naast je neer leggen. Want dan voel je wat goed is voor je en wat niet. Al die hippe diëten kunnen dan hoogstens nog als inspiratiebron dienen voor lekkere recepten.
Toch zitten er nog wel een paar addertjes onder het gras.
Goed leren luisteren naar wat je lichaam nodig heeft, betekent ook dat er geen ruimte is voor emotie eten. Bij emotie eten ga je namelijk voorbij aan de behoeften van je lichaam en luister je naar je gedachten en je emoties om zo te bepalen wat je eet. Wanneer je last hebt van emotie eten, dan is het belangrijk om te leren omgaan met die gedachten en emoties, om ze te zien voor wat ze zijn en ze niet langer al te serieus te nemen.
De signalen van je lichaam raken verstoord wanneer je dieet heel erg uit balans is. Je kunt dan trek hebben in allerlei dingen waarvan je weet dat het je eigenlijk geen goed doet. Ongezonde voeding kan met emotie eten te maken hebben, maar het kan ook zijn dat je nooit geleerd hebt wat gezonde voeding is en dat je oude gewoontes volgt. Begin dan met je voeding zo te veranderen dat je alleen nog eet wat je in de natuur zou kunnen vinden. Groenten, fruit, granen, noten, zaden, vis en vlees zijn dan de bouwstenen voor je maaltijd. Wanneer je een tijdje zo eet zul je merken dat het eenvoudiger wordt om op je gevoel te gaan vertrouwen bij het kiezen van de juiste voeding.
Weet je dat het zelfs een voorwaarde is om voeding goed op te nemen dat je er blij van wordt? Want juist dan maak je de spijsverteringsenzymen aan die je nodig hebt om dat wat je eet goed te kunnen verteren. Wanneer je negatieve oordelen of gedachten hebt over bepaalde voeding, kan het daarom zijn dat je de voedingsstoffen niet kunt opnemen, omdat je je lichaam er niet goed op voorbereidt.
Voor nu kun je in elk geval deze truc meteen toepassen: Zorg ervoor dat je helemaal ontspannen en gedachteloos bent op de momenten dat je boodschappen doet. Zo kun je afstemmen op de wijsheid van je lichaam en de juiste keuzes gaan maken.
Wat in elk geval goed is om in gedachten te houden is dat er maar één is die kan weten wat het ideale dieet is voor jou, en dat ben jijzelf.