.st0{fill:#FFFFFF;}

Waarom goede voornemens niet werken (en wat wél werkt) 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

Een nieuw jaar met nieuwe kansen

2019 staat voor de deur. Een nieuw jaar. Vol nieuwe uitdagingen en nieuwe kansen. Voor veel mensen is dit een tijd om te reflecteren op het oude jaar en om te bedenken wat ze het komende jaar anders willen doen. Goede voornemens horen daarbij.

De 10 voornemens waar de meeste mensen hun aandacht op richten zijn de volgende:

  1. Afvallen
  2. Rustiger aan doen
  3. Gezonder eten
  4. Meer bewegen
  5. Stoppen met roken
  6. Minder stressen
  7. Zuiniger leven
  8. Beter voor jezelf opkomen
  9. Meer tijd doorbrengen met familie en vrienden
  10. Vaker anderen helpen

Stuk voor stuk heel mooie voornemens. Hoe komt het dan dat van alle mensen die zich zoiets voornemen maar ongeveer een kwart slaagt om zijn voornemen daadwerkelijk waar te maken?

De wens achter de goede voornemens

Dat heeft ermee te maken dat al deze voornemens dezelfde achterliggende wens hebben: je beter willen voelen met wie je bent.

Het is dus veel handiger om al die goede voornemens aan de kant te schuiven en je te richten op wat je echt wilt: gelukkig zijn met wie je bent.

Dat is gemakkelijk gezegd, maar hoe doe je dat dan?

De volgende oefening kan je daarbij helpen:

Ga op een rustige plek zitten en maak je een voorstelling van hoe je zou willen dat je je aan het eind van 2019 zou voelen. Voel hoe je je wilt voelen alsof je het al bereikt hebt. Ervaar wat het met je doet. Kom vervolgens terug in het hier en nu en ontdek wat de verschillen zijn tussen wat je wilt en hoe je jezelf nu ziet. Wat zou je willen of zelfs moeten veranderen om te bereiken wat je graag bereikt?

Ook als je nooit aan goede voornemens doet wil ik je uitnodigen om deze oefening eens uit te proberen.

Ben je hoogsensitief en is jouw ideale gevoel dat je geen last meer van die eigenschap hebt? Wil je het komende jaar in balans blijven, meer energie hebben dan je nu hebt en je simpelweg lekker in je vel voelen?

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>