Je kent er vast een, zo’n ras optimist die bij alles wat er gebeurd de positieve kant weet te benoemen, soms tot ergernis van de mensen om hem of haar heen. We denken vaak dat deze mensen als optimist geboren zijn, maar meestal is dat niet zo. Optimisme is in de meeste gevallen aangeleerd gedrag. Je kunt het jezelf aanleren. Dat gaat niet vanzelf, het vereist inzet en het kost tijd. Het is als een spier die je kunt trainen.

Optimisme lijkt soms een vreemde eigenschap, omdat het lijkt alsof diegene altijd met zijn hoofd in de wolken loopt en niets meekrijgt van hoe het leven werkelijk is. Toch is het een praktische eigenschap die erg nuttig kan zijn. De optimist stapt in een stress-situatie vrij snel weer uit de vecht-vlucht respons terug in de ontspanning. En wanneer je goed geoefend bent in optimistisch zijn, dan lukt dat op een gegeven moment zelfs als er echt vervelende dingen aan de hand zijn. Daar verdwijnen narigheden niet mee, maar ze worden er wel draaglijker van.

Een bijkomend groot voordeel van een positieve mindset is dat je open staat voor oplossingen en voor ingevingen, terwijl iemand die pessimistisch is veel langer stress blijft voelen in dezelfde situatie. Juist ontspanning zorgt dat je een situatie sneller op een actieve manier kunt benaderen zodat je er invloed op kunt uitoefenen. Dat zorgt ervoor dat je de ellende sneller weer achter je kunt laten.

Optimisme komt soms naief en onvolwassen over, maar eigenlijk is het een waardevolle eigenschappen om jezelf aan te leren.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>