Hoe volkswijsheden je kunnen misleiden

Het is algemeen geaccepteerd dat als je iets moeilijks meemaakt, gedacht wordt dat je er beter van wordt. Dat je ervan leert. Want waar je niet aan dood gaat, maakt je sterker. Maar is dat wel echt zo?

Heftige gebeurtenissen kunnen een grote impact hebben. Ze kunnen je zenuwstelsel dysreguleren, zoals dat zo mooi heet. Ze kunnen traumasporen achter laten. Die traumasporen kunnen allerlei vormen aannemen. Van lichamelijke pijn, tot beperkende overtuigingen en dissociatie die zo erg is dat je jezelf niet meer thuis voelt in je lijf of in de wereld zoals die is.

Groei kan pas ontstaan als de balans eerst hersteld wordt

Heftige gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je niet meer goed functioneert en je niet langer gelukkig voelt. Hoewel ook dat soort gebeurtenissen kunnen leiden tot een ontwikkeling waar je nadien positief op kunt terugkijken, is zeggen dat waar je niet aan dood gaat, je sterker maakt te gemakkelijk gesteld is. Voordat een traumatische gebeurtenis een verrijking kan worden (als het die potentie al in zich draagt) is het eerst nodig het trauma te verwerken. Terug te komen bij jezelf. Je zenuwstelsel opnieuw uit te balanceren door te leren hoe je het kunt reguleren, op een gezonde manier.

Voor veel hoogsensitieve mensen geldt dat ze niet zozeer last hebben van hun hoogsensitiviteit, maar veel meer van een zenuwstelsel dat niet functioneert zoals het zou kunnen functioneren. Het zenuwstelsel is niet goed gereguleerd en reageert daardoor zo dat het overprikkeling en overgevoeligheid in de hand werkt.

Vraag je je af of dit bij jou van toepassing kan zijn?

Doe dan de hsp type test en ontdek of je zwakke plekken hebt.
Zwakke plekken wijzen altijd op een of andere vorm van uit balans zijn van het zenuwstelsel. En dat is te herstellen.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>