.st0{fill:#FFFFFF;}

Waar je niet aan dood gaat, maakt je sterker? 

 March 23, 2022

By  Inge Schuurmans

Hoe volkswijsheden je kunnen misleiden

Het is algemeen geaccepteerd dat als je iets moeilijks meemaakt, gedacht wordt dat je er beter van wordt. Dat je ervan leert. Want waar je niet aan dood gaat, maakt je sterker. Maar is dat wel echt zo?

Heftige gebeurtenissen kunnen een grote impact hebben. Ze kunnen je zenuwstelsel dysreguleren, zoals dat zo mooi heet. Ze kunnen traumasporen achter laten. Die traumasporen kunnen allerlei vormen aannemen. Van lichamelijke pijn, tot beperkende overtuigingen en dissociatie die zo erg is dat je jezelf niet meer thuis voelt in je lijf of in de wereld zoals die is.

Groei kan pas ontstaan als de balans eerst hersteld wordt

Heftige gebeurtenissen kunnen ervoor zorgen dat je niet meer goed functioneert en je niet langer gelukkig voelt. Hoewel ook dat soort gebeurtenissen kunnen leiden tot een ontwikkeling waar je nadien positief op kunt terugkijken, is zeggen dat waar je niet aan dood gaat, je sterker maakt te gemakkelijk gesteld is. Voordat een traumatische gebeurtenis een verrijking kan worden (als het die potentie al in zich draagt) is het eerst nodig het trauma te verwerken. Terug te komen bij jezelf. Je zenuwstelsel opnieuw uit te balanceren door te leren hoe je het kunt reguleren, op een gezonde manier.

Voor veel hoogsensitieve mensen geldt dat ze niet zozeer last hebben van hun hoogsensitiviteit, maar veel meer van een zenuwstelsel dat niet functioneert zoals het zou kunnen functioneren. Het zenuwstelsel is niet goed gereguleerd en reageert daardoor zo dat het overprikkeling en overgevoeligheid in de hand werkt.

Vraag je je af of dit bij jou van toepassing kan zijn?

Doe dan de hsp type test en ontdek of je zwakke plekken hebt.
Zwakke plekken wijzen altijd op een of andere vorm van uit balans zijn van het zenuwstelsel. En dat is te herstellen.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>