.st0{fill:#FFFFFF;}

Veel gevoelige en hooggevoelige mensen voelen zich alleen 

 August 28, 2019

By  Inge Schuurmans

Veel gevoelige en hooggevoelige mensen (ook wel hsp genoemd) voelen zich van jongs af aan al anders dan de mensen om hen heen. Ze voelen zich alleen met hun eigenschap, en onbegrepen.

Toch ontdekte Elaine Aron, een Amerikaanse psychologe die zich verdiepte in hooggevoeligheid, dat 1 op de 5 mensen hoogsensitief is. Er is dus een grote kans dat jij, als je hsp bent, ook andere hsp in je omgeving hebt. Je bent niet alleen!

Kijk eens om je heen. Op straat, in de winkel, op je werk. Eén van de vijf mensen die je tegenkomt is gevoeliger dan gemiddeld. Net als jij als je hoogsensitief bent. Kun je het zien aan ze?

Veel hooggevoelige mensen weten zelf niet dat ze deze eigenschap hebben. Ze worstelen met het leven en proberen hun hoofd boven water te houden, terwijl ze zich afvragen waarom ze het leven als zo zwaar ervaren en waarom het ze niet lukt “gewoon” te genieten. Misschien herken je dat?

Dat komt omdat je als hsp een gevoelig zenuwstelsel hebt. En omdat we leven in een wereld die overloopt van de zintuiglijke prikkels, is het nodig om daar op de juiste manier mee om te leren gaan. Pas dan ga je je op je plek voelen in de wereld en in je leven. Pas dan kun je op een ontspannen manier deelnemen aan de maatschappij. En pas dan lukt het je om te vinden wat écht bij je past en dat op de manier te doen die jou op je lijf geschreven is.

Wanneer dat lukt, is je gevoeligheid niet langer een last, maar een fijne en waardevolle eigenschap die je helpt om je leven zo te leiden zodat het echt bij je past. Je gevoeligheid kan dan juist bijdragen aan je geluk.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>