.st0{fill:#FFFFFF;}

Vaak overprikkeld? Deze vraag geeft je inzicht in het waarom 

 November 2, 2018

By  Inge Schuurmans

Overprikkeling anders bekeken

Veel HSP die regelmatig overprikkeld zijn denken dat ze zich beter moeten leren afschermen tegen prikkels. Ze trekken zich vaker terug, gaan situaties uit de weg en komen tot de conclusie dat hun leven niet is zoals ze graag zouden willen.

Als dit voor jou geldt, kan het je enorm helpen om er eens anders naar te gaan kijken. Je zou kunnen zeggen dat overprikkeling kan ontstaat als er ergens een energielek is in je leven.

Ik denk dat als je hooggevoelig bent en je leven werkelijk klopt bij wie jij diep van binnen bent, dat extra bescherming niet nodig is.

De vraag die inzicht geeft

De hamvraag bij overprikkeling is daarom:
In hoeverre is jouw leven in overeenstemming met wie jij bent?

Als je je leven zo weet vorm te geven, dat het heel waarachtig is, echt bij je past, dan geeft dat je energie, je wordt er sterker van, zowel fysiek als mentaal en emotioneel. Op die manier vorm je een bescherming tegen ‘dat wat van buiten komt’. Doordat je vanbinnen sterker wordt, wordt je ook sterker naar buiten toe.

Pas op voor de vicieuze cirkel

Daarnaast wordt erge gevoeligheid vaak veroorzaakt door onbewuste overtuigingen die op een heel diepe laag je denken, voelen en handelen beïnvloeden. Die overtuigingen staan als het ware tussen wie je nu bent en je authentieke zelf in. Ze zorgen ervoor dat je keuzes maakt die niet helemaal bij je passen waardoor je niet in je kracht stapt. Zo ontstaat een vicieuze cirkel die zichzelf in stand houdt en in veel gevallen zelfs versterkt waardoor er een negatieve spiraal ontstaat.

Stap niet in de valkuil

HSP denken vaak in idealen, proberen die idealen na te leven en vergeten onderweg om te kijken of dat wat ze doen wel echt bij ze past. Waarachtig leven is juist steeds je plan loslaten, omdat een plan vooruitgedacht is en het hier en nu altijd anders blijkt te zijn dan je kunt bedenken. Het leven is in die zin een alsmaar voortdurend raadsel, waarbij je steeds opnieuw de juiste oplossing moet vinden om in lijn te blijven met wie je bent.

Je moet daarvoor je denken loslaten en gaan vertrouwen op je gevoel. Je gevoeligheid kan je daar juist bij helpen, als je leert om die eigenschap bewust te gebruiken.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>