.st0{fill:#FFFFFF;}

Uitademen bij inspanning is een goede gewoonte 

 August 30, 2019

By  Inge Schuurmans

De meesten hebben het advies dat je het beste kunt uitademen bij een inspanning weleens gehoord. Toch doen veel mensen dit precies andersom en het is goed om dat eens bij jezelf te onderzoeken.

Waarom is dit belangrijk?

Als je inademt op het moment van de inspanning dan adem je direct ook vanzelf op een gespannen manier in. Terwijl een goede ademhaling juist een ontspannen ademhaling is. Het lijkt misschien iets kleins en onbetekenend, maar als je vaak dit soort “ademhalingsfouten” maakt, kun je daarmee je ademhalingspatroon verstoren. Het gevolg kan zijn dat je gevoeliger wordt voor stress.

Er zijn ontzettend veel momenten op een dag waarop je een inspanning doet. Want hoe klein die inspanning ook is, zoals opstaan van je stoel bijvoorbeeld, toch is het belangrijk om het steeds op een uitademing te doen. Consequent uitademen bij inspanning is dan ook makkelijker gezegd dan gedaan, maar het is wel iets om te corrigeren wanneer je het verkeerd doet.

Het lijkt heel eenvoudig om deze gewoonte te veranderen, maar het moment van in en uitademen is zo onbewust dat je zult merken dat je er een hele tijd heel bewust mee bezig moet zijn om dit als gewoonte te kunnen veranderen.

In ongeveer een maand kun je jezelf een nieuwe gewoonte aanleren en als dat eenmaal gelukt is heb je er de rest van je leven voordeel van.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>