Soms gebeuren er dingen waardoor je je enorm uit het veld geslagen kunt voelen. Hoe komt dat nu eigenlijk? Wat zorgt ervoor dat je je zo voelt?

Wanneer je uit het veld geslagen bent, dan is dat in feite een gevolg van iets niet accepteren zoals het gaat. Wanneer het je lukt om op zo’n moment ontspannen aanwezig te zijn bij datgene wat er gebeurt, te incasseren wat er is en je open te stellen voor de mogelijkheden zul je merken dat je zelfs met een verrassende en tegenvallende gebeurtenis anders kunt omgaan.

Dat zorgt ervoor dat problemen ineens niet meer voelen als problemen en oplossingen zich vanzelf aandienen.

Dat gaat natuurlijk niet zomaar, dat vraagt om de juiste technieken en om oefening. Je moet je dan heel bewust zijn van alles wat je denkt en voelt en je moet daar objectief naar kunnen kijken. Want alleen dan kun je iets heftigs meemaken zonder dat je daarvan helemaal uit balans raakt.

Het is daarnaast ook nodig dat je basishouding ontspannen is. Want als je met spanning in je lijf rond loopt zal dat zorgen dat je juist meer spanning ervaart wanneer er iets gebeurt waar je van schrikt. Als je al gespannen bent, ook als is dat maar een beetje, dan ben je sneller uit het veld geslagen dan wanneer je ontspannen bent.

Dus hoe dieper je ontspanning is, hoe minder snel je van je stuk gebracht wordt. En hoe beter je je bewust bent van je innerlijke processen, van wat je denkt en voelt, des te gemakkelijker is het om deze gedachten te ontkrachten. Op die manier ontwikkel je een objectieve houding ten opzichte van je eigen gedachten en gevoelens en daardoor kun je beter relativeren.

Wanneer je beter leert relativeren zul je merken dat je steeds minder snel uit het veld geslagen raakt.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>