Wanneer je sensitief bent en nog niet goed met die eigenschap hebt leren omgaan, kan het gemakkelijk gebeuren dat je overprikkeld raakt. Overprikkeling kan dan samen gaan met symptomen zoals hoofdpijn, je emotioneel voelen, of het gevoel dat je hoofd “vol” is.

Het is belangrijk om die overprikkeling zo snel mogelijk weer te kalmeren, omdat er anders chronische klachten uit kunnen ontstaan.

Dat werkt zo:

Wanneer je last heb van overprikkeling, is een van de dingen die in je lichaam gebeuren dat een bepaald deel van je zenuwstelsel actiever wordt. Dit heeft de zogenaamde vecht-vlucht respons tot gevolg.

Deze vecht-vlucht respons kwam ons als mens vooral goed van pas in de tijd dat we oog in oog konden komen te staan met een leeuw of ander gevaarlijk dier. Een dergelijk levensbedreigende situatie komen we tegenwoordig niet zo vaak meer tegen.

Toch reageert ons lichaam in een stress situatie nog wel op dezelfde manier. En dat gebeurt dus ook als je overprikkeld raakt. Op zo’n moment maakt je lichaam adrenaline aan en alle energie van het lichaam gaat naar de spieren van de armen en benen om te zorgen dat je jezelf kunt verdedigen of weg kunt vluchten. Iets anders wat op dat moment verandert is dat je anders gaat ademen. Je gaat namelijk hoger ademen met een zogenaamde borstademhaling. Je ademt dan sneller en je ademt meer lucht in. Maar tegelijkertijd zou je kunnen zeggen dat je oppervlakkiger ademt, omdat je niet je hele longinhoud gebruikt.

Als je gedurende een langere periode last hebt van overprikkeling, dan blijft je ademhaling voor langere tijd anders. Je neemt dan minder zuurstof op uit je longen in je bloed waardoor je lichaamscellen te weinig zuurstof krijgen. Je kunt daardoor chronische klachten ontwikkelen, zoals hoofdpijn en een opgeblazen gevoel.

Heb je last van chronische symptomen? Overprikkeling beëindigen is dan een eerste vereiste om je beter te gaan voelen.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>