.st0{fill:#FFFFFF;}

Stoppen met nagelbijten lukt als je het bij de oorzaak aanpakt 

 August 30, 2022

By  Inge Schuurmans

Nagelbijten komt vaker voor dan je denkt

Ongeveer 1 op de 5 volwassenen bijt op zijn of haar nagels. Soms zelfs zo erg dat ze er last van hebben omdat het pijn doet. Stoppen met nagelbijten is dan ook een veel gehoorde wens. Maar wat kun je doen om nagelbijten te stoppen? En waarom werken veel methoden om te stoppen met nagelbijten niet of slechts tijdelijk? Lees gauw verder, dan ontdek je hoe het zit.

De 7 meest geadviseerde manieren om te stoppen met nagelbijten

Tip 1 – Verzorg je nagels

Het is misschien wel de meest gegeven tip: verzorg je nagels goed, zodat er geen haakjes of vervelende randjes aan zitten. De gedachte achter deze tip is dat het nut van het nagelbijten hierdoor verdwijnt, omdat nagelbijten ontstaat door de vervelende randjes aan je nagels.

Onzin natuurlijk, want wie wat nagelbijters kent, weet dat ze doorgaan met bijten, of er nu wel of niet een haakje aan zit en of er nu wel of niet nog voldoende nagel is om te bijten. Je nagels verzorgen is natuurlijk een goed idee, maar denken dat je alleen daardoor van het nagelbijten af komt is een illusie.

Tip 2 – Maak je nagels mooi

Deze tweede tip lijkt een verlengde van de eerste, maar de insteek is toch heel anders. Als je mooie nagels hebt, omdat ze gelakt zijn, of omdat je gelnagels hebt, dan kan het zijn dat je het zonde vindt om erop te bijten. Een strategie die wellicht bij een enkeling werkt, maar voor de meeste nagelbijters geldt dat ze de nagellak of gelnagel net zo gemakkelijk bijten als hun eigen onbedekte of ongelakte nagels.

Je nagels mooi maken of laten maken is eerder iets wat je kut doen om te vieren dat het je gelukt is om geen nagels te bijten. Maar in de meeste gevallen zal het niet helpen om het bijten te stoppen, simpelweg omdat het de oorzaak niet aanpakt.

Tip 3 – Zorg dat je weet wanneer je gaat nagelbijten

Nagelbijten is een gewoonte. Het is iets wat je onbewust doet. Door erop te gaan letten wanneer je nagels bijt, en te ontdekken op welke momenten en bij welke gebeurtenissen dit is, creëer je de mogelijkheid om op die momenten voor iets anders te kiezen dan nagelbijten.

In de praktijk is het helaas vaak niet mogelijk voor een nagelbijter om juist op deze momenten bewust in te grijpen. Hoe dat komt kun je verderop in dit artikel lezen.

Tip 4 – Leid jezelf af

Deze tip is een vervolg op tip 3. Vaak gaat het nagelbijten samen met een andere bezigheid. TV kijken bijvoorbeeld, het maken van een proefwerk of het wachten in de wachtkamer van de tandarts.

Door te zorgen dat je heel bewust met je handen bezig bent op de momenten dat je anders zou gaan nagelbijten, kun je jezelf de gewoonte van het bijten afwennen. Met bijvoorbeeld twee breinaalden in je handen en een patroon waar je je aandacht bij moet houden, kan het lukken om je aandacht zo te richten op datgene waar je mee bezig bent, dat nagelbijten geen optie meer is.

Toch is het goed om in de gaten te houden of je dan niet ter vervanging van het nagelbijten een andere gewoonte ontwikkelt die je liever ook niet hebt. Nagelbijten vindt haar oorzaak namelijk vaak in spanning, en die spanning moet eruit. doe je dat niet op de ene manier, dan zal je lichaam zoeken naar een andere manier.

Maar zoals al gezegd bij tip 3, voor veel mensen die nagelbijten geldt dat ze het zo onbewust doen dat ze het niet opmerken en zichzelf dus ook niet kunnen afleiden op het moment dat het gebeurt.

Tip 5 – Neem de beslissing om te stoppen

Volgens sommigen is stoppen met nagelbijten eenvoudig voor elkaar te krijgen omdat het een mindset-ding is. Het enige wat je hoeft te doen is de knop omzetten. Het enige dat nodig is, is beslissen dat je wilt stoppen. Was het maar zo eenvoudig. Hoewel het kan helpen bij het afleren van deze vervelende gewoonte, is alleen jezelf voornemen het niet meer te doen onvoldoende om de gewoonte te breken.

Tip 6 – Smeer een anti-nagelbijtproduct

Er bestaan een heleboel producten die zo bitter en daardoor vies smaken, dat je mond vertrekt van de viezigheid zodra je je nagels in je mond steekt. Zo zul je het nagelbijten snel afleren. Voor sommige mensen helpt deze methode heel goed. Anderen gaan ondanks de vieze smaak door met nagelbijten.

Maar let op als je dit toepast, want wat je hierboven ook al kon lezen, is hierop ook van toepassing. Nagelbijten vindt haar oorzaak vaak in spanning, en die spanning moet eruit. Doe je dat niet op de ene manier, dan zal je lichaam zoeken naar een andere manier. Hou daarom in de gaten of je niet ter vervanging van het nagelbijten een andere gewoonte ontwikkelt die je liever ook niet hebt.

Tip 7 – Vraag om een beetje hulp

Omdat nagelbijten meestal een onbewuste gebeurtenis is, kan het je helpen om de mensen in je omgeving te vertellen dat je wilt stoppen met nagelbijten. Je kunt hen vragen om je erop te wijzen wanneer je ermee bezig bent, zodat je die slechte gewoonte langzaam maar zeker kunt afleren.

Waarom je alles probeerde en niets werkte

Zoals je hierboven al las, bijt ongeveer 1 op de 5 volwassenen op zijn of haar nagels. Hoe komt dat toch?

Nagelbijten is een onbewuste gewoonte die bij de meeste mensen opspeelt op het moment dat ze spanning ervaren. Vaak is het ontstaan in de kindertijd, omdat je op jonge leeftijd geen manier wist om om te gaan met de spanning die je voelde. Het is een soort beschermingsmechanisme dat je jezelf van jongs af aan hebt aangeleerd. Niet zelden gaat nagelbijten gepaard met het in mindere of meerdere mate dissociëren van dat wat er op het moment gebeurt.

Op het moment dat je dissocieert, ben je als het ware niet helemaal thuis. Je stapt in een staat waarin je je afsluit van wat er gebeurt en je er minder bewust van bent. Dat geldt voor de dingen om je heen, maar ook voor je eigen reacties op die dingen. Zoals het nagelbijten. Dit is ook de reden dat je bewust worden van het nagelbijten op de momenten dat je het doet vaak niet lukt.

Dit dissociëren bij spanning komt bij allerlei verschillende mensen voor, maar als je hoogsensitief bent, is de kans dat je deze strategie onbewust toepast net wat groter dan gemiddeld. Dat komt omdat je door je gevoelige zenuwstelsel dingen sneller dan gemiddeld als stressvol ervaart.

Nagelbijten heeft een voordeel, daarom doe je het

Het klinkt misschien gek, maar nagelbijten doe je niet zomaar. Instinctief weten we als mens wat we nodig hebben als we gespannen zijn. In onze vingertoppen zitten heel veel zenuwuiteinden en door te nagelbijten stimuleer je die. Net als wanneer je breit of handwerkt sturen die zenuwuiteinden hierdoor signalen naar je hersenen om je te helpen ontspannen.

Nagelbijten is dus – weliswaar onbewust – een poging om spanning die je voelt te verminderen.

Wat er nodig is om te kunnen stoppen met nagelbijten

De eerste stap om het nagelbijten af te leren, is om je opnieuw bewust te worden van alle gevoelens die je ervaart, zodat je niet langer dissociëert. Vervolgens kun je dan leren om op een andere manier met die gevoelens om te gaan. Die gevoelens heb je namelijk niet voor niets, ze zijn een manier van je lichaam om je te vertellen wat je zou moeten doen om je goed te blijven voelen.

Wanneer je goed leert omgaan met je gevoelens en er op de juiste manier op leert reageren, dan zul je merken dat de behoefte om nagels te bijten vanzelf verdwijnt. Simpelweg omdat de oorzaak die je diep van binnen voelde opgelost wordt.

Wil je leren hoe je dit doet?

In de online cursus Stralend Sensitief leer je stap voor stap wat hiervoor nodig is.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>