.st0{fill:#FFFFFF;}

Snel overprikkeld? Deze 3 praktische tips helpen je 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

Snel overprikkeld zijn is iets wat veel hoogsensitieve mensen herkennen. Je kunt daar erg last van hebben en het kan een behoorlijke uitdaging zijn om de balans te herstellen zodat je weer tot rust komt en verder kunt met je dagelijkse bezigheden.

Die prikkels kunnen van allerlei dingen komen:

licht
geluid
geur
tast
smaak
kleur
temperatuur

maar ook:

gedachten
emoties

Zoals je aan de lijst hierboven al kunt zien, kun je overprikkeld raken door externe factoren, dingen die van buitenaf of op je af komen, maar ook door interne factoren, zoals je eigen gedachten en gevoelens. Wanneer je meer prikkels te verwerken krijgt dan je hersenen aan kunnen dan ontstaat overprikkeling.

Als je overprikkeld bent geraakt, heb je tijd en rust nodig om weer te herstellen en terug in balans te komen. Om weer net als anderen gewoon te kunnen functioneren.

Zorg ervoor dat je die rust ook echt neemt, want als je nog niet helemaal hersteld bent ligt het gevaar op de loer dat je opnieuw snel overprikkeld raakt. Je kunt dat vergelijken met een glas waar je drinken in schenkt. Is het glas al gedeeltelijk vol, dan is er niet zoveel ruimte om nog bij te schenken.

Probeer duidelijk te krijgen welke dingen zorgen dat je overprikkeld raakt. Dat kan voor iedere hsp weer anders zijn. Maak een lijstje en wees er alert op zodat je je grenzen goed kunt bewaken.

Neem dagelijks de tijd om echt tot rust te komen. Wanneer je helemaal ontspannen bent, zul je meer prikkels kunnen verdragen dan wanneer je engiszins gespannen bent.

Wie snel overprikkeld raakt zal daar gevoelig voor blijven. Toch zorgt het regelmatig verkeren in bovengenoemde alfa staat ervoor dat spanning, angst en andere heftige emoties minder kans krijgen. Ook de gedachten komen in deze staat even stil te liggen. Wanneer je vaker ontspannen bent, raak je minder snel uit evenwicht en dan is het ook gemakkelijker om opnieuw terug te keren naar die ontspannen staat.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>