Moeite met concentreren

Het lijkt haast of steeds meer mensen grote moeite ervaren om zich te kunnen concentreren en focussen. Met name als ze in een omgeving vol geluiden zijn of met andere mensen om hen heen, zoals bijvoorbeeld in college of bij een vergadering. Herken je dit? Dat je het gevoel hebt dat je alles om je heen hoort? Een stoel die verschoven wordt, iemand die zacht praat tegen iemand anders, een trein die langskomt, een toilet die doorspoelt. Snel afgeleid zijn door dit soort dingen kan je functioneren flink beperken.

Waar komt die afleiding vandaan?

Het lijkt zo voor de hand liggend om te denken dat het logisch is dat je je op zo’n moment niet kunt concentreren. Maar waarom heeft niet iedereen er dan last van? Dat komt omdat je zenuwstelsel bepaalt hoe dit voor jou is. Is je zenuwstelsel is balans en ben je bovendien ontspannen? Dan kun je merken dat je concentreren op de dingen die je wilt doe vanzelfsprekend is en moeiteloos voelt.

Maar ben je gespannen of is je zenuwstelsel uit balans geraakt? Dan lijkt je concentreren een onmogelijke opgave. Zelfs bij een eenvoudige taak en in een relatief rustige omgeving kun je dan snel afgeleid zijn. Het lijkt dus dat afleiding van buiten komt, maar de oorzaak zit eigenlijk in jezelf.

Snel afgeleid zijn is te verhelpen

Misschien denk je dat het bij je hoort als je snel afgeleid bent. Misschien herken je je in de beschrijving van hoog sensitieve personen en heb je al geaccepteerd dat het daar deel van is. En misschien twijfel je daar ook wel aan en zou je het maar wat graag anders ervaren. Hoe het ook is, snel afgeleid zijn hoort er niet bij en is te verhelpen. Door je zenuwstelsel te leren kennen en op de juiste manier op de signalen van dat zenuwstelsel te leren reageren, kun je de balans van je zenuwstelsel herstellen. Een van de gevolgen is dan dat je je gemakkelijker kunt concentreren. Ook in een ruimte waar van alles gebeurt, waar veel mensen zijn en waar je op dit moment nog van denkt dat het onmogelijk voor je zal zijn.

Er kan echt heel veel meer dan je denkt.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>