.st0{fill:#FFFFFF;}

Overprikkeling, waar komt dat vandaan? 

 June 8, 2021

By  Inge Schuurmans

Verschillende situaties, verschillend resultaat

Als je hoogsensitief bent herken je het vast. Op het ene moment kun je erg genieten van contact en samenzijn met anderen mensen. En op een ander moment vind je het vreselijk, zou je het liefst bij binnenkomst ergens al rechtsomkeert maken en zelfs als je maar kort blijft is overprikkeling het resultaat.

Genieten of overprikkeling, waar komt dat door?

Stel je eens voor… je bent op bezoek bij een goede vriend. Jullie kunnen lezen en schrijven met elkaar. Aan een half woord heb je genoeg en je voelt je op je gemak bij die ander. Zijn thuis is jouw thuis en andersom. Je voelt je begrepen en goed zoals je bent. En wanneer je bij hem op bezoek geweest bent voel je je ontspannen en opgeladen. Heerlijk!

Je hebt ook een vriendin met wie je regelmatig een café bezoekt. Je vindt haar leuk, maar op de een of andere manier zorgt ze er altijd voor dat je je onzeker voelt. Als je bij haar bent heb je het gevoel dat je niet goed bent zoals je bent. Wanneer je met haar ergens heen gaat, heb je altijd last van de geluiden om je heen, de muziek, alle bewegingen, de indrukken, mensen die met elkaar praten, mensen die met jou praten… Hoe langer de afspraak duurt, des te onrustiger je wordt, des te onzeker ook.

Op een gegeven moment stop je zelfs met praten. Je voelt je haast buiten de situatie staan en het lukt je niet meer om een onderhoudend gesprek te voeren. Sterker nog, er zijn momenten dat je niet eens meer lijkt te horen wat je gesprekspartner zegt. En om niet al te onbeleefd of onhandig over te komen gok je een reactie en probeer je op het juiste moment te lachen. Eenmaal thuis merk je dat je volledig overladen bent van alle indrukken. Je beseft dat je heel wat tijd nodig gaat hebben om deze symptomen van overprikkeling weer de baas te worden.

Twee heel verschillende situaties waar jouw lichaam – met je gevoeligheid – totaal verschillend op reageert. Hoe komt dat toch? Overprikkeling, waar komt dat vandaan?

Overprikkeling, de échte oorzaak

Of een situatie voor jou zorgt voor overprikkeling, heeft er alles mee te maken of je je veilig voelt of niet. En dat veilige of onveilige gevoel is het startsignaal voor je zenuwstelsel om allerlei reacties in je lichaam aan te sturen. Wanneer je je veilig voelt ervaar je de situatie maar ook jezelf daarom anders dan wanneer je je onveilig voelt.

Overprikkeling, waar komt dat vandaan?

Of je overprikkeld raakt door iets heeft dus alles te maken met jouw zenuwstelsel en hoe dat reageert op de situaties waarin jij je bevindt. Dat is voor de meeste mensen een onbewust proces. Een beetje zoals je niet beseft dat je je eten verteert, maar dat je lichaam dat wel doet, zodat je energie krijgt. Net zo heeft je zenuwstelsel een taak in je lichaam. Een taak waar je je niet bewust van bent. En die taak neemt het heel serieus. Als je hoogsensitief bent, dan kan dat ervoor zorgen dat je overprikkeld raakt.

Je sensitiviteit beter leren kennen en begrijpen is de eerste stap om in te kunnen schatten of een situatie je zal overprikkelen of niet. Wanneer je vervolgens leert omgaan met je sensitiviteit, kun je minder last krijgen van overprikkeling.

Klik op de afbeelding hieronder om het gratis e-book aan te vragen en te ontdekken wat hiervoor nodig is.

hsp

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>