.st0{fill:#FFFFFF;}

Overgevoelig of hooggevoelig, wat is het verschil? 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

De uitdaging van hooggevoelig zijn

Al jaren leef ik vooral vanuit mijn gevoel en eigenheid, met een passie voor het werk dat ik doe. Heel dicht bij mezelf dus. Ondanks dat was mijn leven vaak een balanceren tussen wensen en mogelijkheden. En hoewel ik niet bewust bezig was met het feit dat ik hoogsensitief ben, speelde het wel degelijk een belangrijke rol.

Van hooggevoelig naar overgevoelig

Na een ingrijpende gebeurtenis merkte ik dat ik de wereld om me heen anders waarnam dan daarvoor. Het duurde een poos voordat me duidelijk werd dat dat kwam omdat mijn gevoeligheid sterker geworden was. Pas toen ik een flyer las over hoogsensitiviteit en mezelf in de omschrijving herkende besefte ik dat mijn sensitiviteit enorm was versterkt. Een verandering waarvan ik te horen kreeg dat ik hem moest leren accepteren. Maar diep van binnen wist ik dat er iets aan te doen moest zijn.

En weer terug van overgevoelig naar hooggevoelig

De vraag die me bleef bezig houden was: als hooggevoelig kan veranderen in intensiteit en sterker kan worden, dan moet dat toch ook minder kunnen worden? Ik besloot op zoek te gaan naar antwoorden die niemand me nog had kunnen geven.

Ik startte een intensieve persoonlijke zoektocht en ik ontdekte dingen over hoogsensitiviteit die ik nog nergens was tegen gekomen. Ook merkte ik dat ik door mijn versterkte gevoeligheid veel meer inzicht had gekregen in wat hooggevoeligheid is. Ik kreeg inzicht in dingen die ik me eerder niet bewust geweest was.

Uit allerlei invalshoeken heb ik informatie verzameld en ik heb onderzocht hoe verschillende dingen inwerken op de mate van sensitiviteit die je kunt ervaren. Door veelal onbekende maar heel eenvoudige technieken toe te gaan passen merkte ik dat ik minder last kreeg van prikkelgevoeligheid. En ik besefte dat ik veel mensen zou kunnen helpen als ik deze kennis ging delen. Het idee voor Stralend Sensitief was geboren.

Ervaar jij problemen in je leven omdat je een HSP bent?

Als je HSP (hoogsensitief persoon) bent, kan dat zorgen voor de nodige uitdagingen in je leven. Je bent bijvoorbeeld stressgevoelig, je hebt er last van als je teveel prikkels op je af krijgt en je vindt het lastig om je denken tot bedaren te brengen. Je krijgt vaak te horen in je omgeving dat je overgevoelig bent, terwijl je in wezen alleen hooggevoelig bent en overprikkeld. Eenvoudigweg omdat je nog niet met die eigenschap leerde omgaan.

Pas als je goed met deze eigenschap hebt leren omgaan, krijg je het gevoel dat je echt van je leven kunt genieten. De impact hiervan op wie je bent, hoe je naar het leven kijkt en hoe je ermee omgaat kan groot zijn.

Met de juiste informatie kun je jezelf terugvinden. Voor veel hooggevoelige mensen betekent dat zelfs dat ze dan pas het gevoel krijgen zichzelf eindelijk te vinden.

Stralend Sensitief is er om jou te helpen bij dat proces, zodat je je leven ten volle kunt gaan leven!

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>