.st0{fill:#FFFFFF;}

Over je grenzen gaan, waarom doe je het toch elke keer weer? 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

Elke HSP herkent het: over je grenzen gaan.

Omdat je als HSP net wat anders in elkaar zit, vaak al jarenlang op onbegrip stuit en bovendien geleerd hebt dat je je moet aanpassen om geaccepteerd te worden, doe je dat ook. Je raakt jezelf en je eigen wensen uit het oog en je past je aan. Keer op keer. En keer op keer kom je teleurgesteld terug van een afspraak. Want alweer ging die ander over je grens!

Maar hoe weet die ander wie jij werkelijk bent en wat voor jou wel en niet fijn is als jij het niet heel duidelijk uitspreekt?

De verleiding is groot om het niemand te zeggen, want hoe leg je het in hemelsnaam uit? Je hebt misschien al meermaals meegemaakt dat de mensen om je heen je niet begrijpen. En dat ze wat je zegt misschien zelfs heel gek vinden.

En omdat je je vriendinnen niet kwijt wilt, doe je dan maar je best om aan hun verwachtingen te voldoen. Je wilt immers niet eenzaam en alleen achter blijven.

Het jammerlijke gevolg

Er is alleen één heel groot probleem als je dat doet:

Omdat je jezelf alsmaar anders voordoet dan wie je werkelijk bent, zien de mensen niet eens wie je werkelijk bent en wat je nodig hebt. Keer op keer over je grenzen gaan zorgt ervoor dat je niet helemaal jezelf bent. Daarmee ontneem je niet alleen jezelf iets, maar ook die ander. Want ze leren je zo niet echt kennen.

Dat je je aanpast en niet helemaal jezelf bent, dat voelt iedereen bovendien haarfijn aan. Iemand die niet volledig zichzelf is, is minder puur en enthousiast en daardoor niet zo leuk om mee op te trekken. Iemand die zich op welke manier dan ook anders voordoet dan hij in werkelijkheid is, die “voelt” anders aan.

Er is maar één oplossing

Er is echt maar één goede oplossing voor dit probleem. Je moet jezelf niet meer opofferen. Het is tijd om helemaal jezelf te zijn, om daarvoor te gaan staan en dat te laten zien. Het is dan aan de ander om te kijken of ze je willen nemen zoals je bent. En als ze dat niet doen, dan is dat in eerste instantie moeilijk, want het betekent dat je iemand die je dierbaar is moet loslaten. Maar als je heel eerlijk bent zul je moeten toegeven dat jullie eigenlijk niet bij elkaar passen.

En weet je wat het mooie is? Je maakt op deze manier ruimte voor nieuwe contacten. Mooie sprankelende nieuwe contacten, met mensen die net als jij helemaal echt en helemaal zichzelf zijn.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>