.st0{fill:#FFFFFF;}

Ook een gevoelig zenuwstelsel is een lerend systeem 

 March 1, 2022

By  Inge Schuurmans

Als je hoogsensitief bent, dan leer je al snel dat dat komt omdat je een gevoelig zenuwstelsel hebt. Met dat gevoelige zenuwstelsel moet je zien te leven, zo goed als lukt. Toch is daar veel meer over te zeggen dan in eerste instantie lijkt.

Wat is een gevoelig zenuwstelsel?

Je zenuwstelsel is op een bepaalde manier gevormd. In de eerste plaats door het genetisch materiaal dat je meekreeg van de ouders. Vervolgens door hoe je zenuwstelsel ontwikkelde toen je in de baarmoeder groeide van net bevruchte eicel tot volgroeide buikbaby. Daarna leerde je als kind door de mensen om je heen en door hoe hun zenuwstelsel werkt om de instellingen van jouw zenuwstelsel te verfijnen. En tot slot maakte je allerlei dingen mee in je leven die ook hun impact hadden op dit systeem.

Als je hoogsensitief bent, dan is dat de “vorm” van je zenuwstelsel. Het is hoe je zenuwstelsel aangelegd is dankzij het genetisch materiaal en de manier waarop het groeide terwijl jij in de baarmoeder groeide tot een baby die er klaar voor was om geboren te worden. Door allerlei dingen kan het zijn dat die groei leidt tot een gevoelig zenuwstelsel. Een zenuwstelsel dat zo in elkaar zit dat het heel subtiele waarnemingen registreert

Het zenuwstelsel is een lerend systeem

Er is iets wat veel mensen niet weten: je zenuwstelsel is daarnaast ook een lerend systeem. Dat het reageert zoals het reageert is geen vaststaand feit. Dingen zoals stressgevoeligheid zijn aan te leren af te leren. Als je weet hoe je je zenuwstelsel kunt herprogrammeren. Bij dat herprogrammeren kun je de basisinstellingen van de zenuwstelsel, zoals ik ze voor het gemak even noem, niet veranderen. Maar wat je zenuwstelsel daarna leerde, hoeft geen blijvende impact op je leven te hebben.

De basisinstellingen van je zenuwstelsel is hoe je zenuwstelsel tot aan je geboorte gevormd is. Alles wat je daarna meemaakte heeft ook invloed op de werking van je zenuwstelsel. Op hoe stressgevoelig je bent, op hoe prikkelgevoelig je bent en zo zijn er nog heel veel meer dingen die door het zenuwstelsel aangestuurd worden. Ook een gevoelig zenuwstelsel is een lerend systeem. Met oefening kun je dat stapje voor stapje veranderen.

Net als de wortels van een boom zoekt je gevoelige zenuwstelsel een weg die jouw leven ondersteunt. Het doet dat op manieren die je gedurende je leven geleerd hebt. Die manieren zijn niet altijd even hsp-vriendelijk. Het kan dus nodig zijn, of prettig, om te leren hoe je dat kunt beïnvloeden.

Ben je benieuwd hoe jouw zenuwstelsel zich ontwikkelde en tot welke uitdagingen dat leidt in je leven?

Doe dan de hsp-type test.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>