.st0{fill:#FFFFFF;}

Ontsnappen aan de ratrace lukt als je out of the box denkt 

 June 9, 2021

By  Inge Schuurmans

“Ik vergelijk onze tijdgeest met een speedboot”

Steeds meer mensen hebben de wens om te ontsnappen aan de ratrace. Sommigen omdat ze dat graag willen, anderen omdat ze het nodig hebben. Omdat erin meegaan geen optie is.

Ken je de psychiater Dirk de Wachter?

Hij geeft glashelder weer wat er mis gaat in onze maatschappij:

“Ik vergelijk onze tijdgeest met een speedboot, TINA genaamd: There Is No Alternative. Die boot vaart heel snel, en vooraan staan blitse jongens in dure pakken met hun haren in de wind magnumflessen champagne leeg te spuiten, terwijl hun mooie vrouwen kirren van plezier.

Maar achteraan vallen mensen uit de boot, omdat het zo snel gaat en er geen relingen zijn. Door het geraas horen de succesboys dat niet. En achter die speedboot varen wij, de psychiaters en de psychologen, in rubberbootjes. Wij vissen de overboord gevallen sukkelaars op en geven ze droge kleren. Maar onze rubberbootjes kunnen amper volgen, waardoor het heel moeilijk is om die patiënten weer op de speedboot te krijgen.

De overheid zegt nu dat die boot nog harder mag gaan, en dat de rubberbootjes van de psychiaters te duur zijn: ‘Laten we de mensen zwemvesten geven, dan verdrinken ze ook niet.’ Néé, die speedboot moet trager varen, en achteraan moet er een stevige reling komen, een sterke sociale zekerheid, zodat minder mensen in het water vallen.

Want vergis u niet:de meesten hebben geen psychiatrische afwijkingen, maar zijn gewone mensen die de ratrace niet meer aankunnen.”

Bovenstaande is een citaat uit Humo & De Morgen.

Wie zijn die mensen die uit de boot vallen?

Zo’n 20% van de mensen is hoogsensitief, 1 op de 5 dus. Zij kunnen de enorme stroom aan informatie die op hen afkomt vaak niet verwerken en het tempo van de wereld om hen heen gaat hen veel te snel.

Deze mensen kunnen het tempo van de speedboot onmogelijk bijbenen en vallen er vroeg of laat een keer af. En niet zelden meerdere malen als het hen lukt er opnieuw op te komen.

Voor hoogsensitieve mensen ligt het tempo van die ratrace veel en veel te hoog.

En dat is niet het enige. Daar kun je bij optellen dat de manier van werken vaak vooral resultaatgericht is en daarmee weinig vervulling geeft voor het gevoel. Deze mensen blijven daardoor met een soort honger achter, een honger van de ziel.

Het is niet alleen kommer en kwel

Wat bijna niemand weet… en Dirk de Wachter kennelijk ook niet:

Die speedboot die we onze maatschappij noemen, de ratrace die daarbij hoort, ze zijn niet verplicht.

Er is een alternatief. Ontsnappen aan de ratrace is mogelijk.

De speedboot ligt namelijk in het water. En op dat water kun je elk voertuig kiezen dat jij wil.

Dat vraagt om de nodige creativiteit, een plan van aanpak en bereidheid om out of the box te denken. Dat is niet persé eenvoudig, maar het is wel mogelijk.

Het is hoe ik zelf leef en ik ben op dit moment een programma aan het ontwikkelen voor andere hsp om deze stappen ook te kunnen zetten. Want ik denk dat hoogsensitieve mensen de wereld veel te bieden hebben. Als ze er de kans maar voor krijgen. En omdat de mensen op de speedboot het niet zien en niet begrijpen, zullen wij als hoogsensiteve mensen die kansen voor onszelf moeten creëren.

Ik heb gekozen voor een zeilboot. Dat past veel beter bij mijn gevoeligheid dan die speedboot. En ik zou het heerlijk vinden als we met veel meer zouden zijn .

Zou je niets liever willen dan dat dit anders is?

Ben je hoogsensitief en loop je hier ook tegenaan? Zou je niets liever willen dan dat dit anders is?

De eerste stap daarvoor is dat je beter leert omgaan met je sensitiviteit. Als je op de afbeelding hieronder klikt kun je het e-book downlaoden, waarin ik je uitleg waarom dat zo belangrijk is.

hsp

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>