.st0{fill:#FFFFFF;}

Omgaan met angst lukt beter met deze tips 

 September 3, 2019

By  Inge Schuurmans

Je herkent het vast wel: wanneer je iets nieuws gaat doen, of iets met mensen die je niet goed kent. Of wanneer je juist iets moet doen wat je wel bekend is, maar waarin je eerder niet succesvol was terwijl er wel veel vanaf hangt… op zo’n moment kan er angst opkomen. Angst om het niet goed genoeg te doen , om te falen, angst dat je geen aansluiting hebt met de anderen, of angst voor het onbekende. Angst is er in allerlei soorten. (Natuurlijk is er ook angst in levensbedreigende situaties, maar over die angst gaat dit artikel niet.)

Omgaan met angst wordt gemakkelijker als je er een beetje afstand van neemt. Dat lijkt in eerste instantie onmogelijk, want angst is een heel primaire emotie die ervoor kan zorgen dat je er helemaal in opgaat, zodat je vergeet dat je er ook maar enige invloed op uit kunt oefenen. Toch kan dat met de volgende tips wel.

Tip 1: Verleg je focus

Wanneer je op het moment dat angst opkomt je aandacht richt op wat je voelt in je lichaam, dus puur fysiek, leidt je jezelf daarmee af van je gedachten. Hoe objectiever je je lichamelijke gevoelens kunt observeren en in gedachten kunt beschrijven, gewoon zoals ze er zijn zonder oordeel, hoe minder je opgaat in de angst-emotie.

Tip 2: Ontspan

Wanneer je je angstig voelt, dan kun je aan je lichaam merken dat je stress ervaart. Je spieren spannen aan en je ademhaling verandert. Angst is een vorm van spanning. Omdat spanning en ontspanning onmogelijk tegelijk kunnen bestaan, kan het bewust ontspannen helpen. Wanneer je ervoor zorgt dat je een oefening paraat hebt waarmee je gemakkelijk en snel kunt ontspannen, dan kun je daarmee ook je angst de baas worden.

Tip 3: Zoek het contrast

Elke situatie heeft simpel gezegd twee mogelijke uitkomsten. Zoals een munt twee kanten heeft. Het kan ofwel mis gaan, ofwel juist heel erg goed. Je kunt ofwel vanuit angst kijken, ofwel vanuit vertrouwen. Wanneer je angst ervaart, focus je op de gedachte dat het mis gaat. Die focus is meestal onbewust, maar hij is er wel. Door op zoek te gaan naar het andere extreem, ga je kijken naar hoe het zou zijn als het juist goed gaat. Dit kun je doen puur en alleen als een onderzoeksvraag, om erachter te komen wat er zou kunnen gebeuren. Hoe zou het dan gaan? En hoe zou je je dan voelen? Lukt het je om die positieve uitkomst voor ogen te houden en door de angst heen te gaan?

Hoogsensitieve mensen hebben door hun gevoelige zenuwstelsel vaker dan gemiddeld last van angst. Het kan je helpen om dat niet alleen als lastig te zien, maar ook als een voordeel. Elke situatie die je angst geeft biedt namelijk een groeikans voor je als persoon. Door je aandacht te richten op die groeikans in plaats van op de angst, kun je voor jezelf een opening creëren.

Helpen deze aanwijzingen je niet of onvoldoende? Dan kan het helpen om te onderzoeken waar de angst vandaan komt.

Het is goed om je te beseffen dat angst op zich en heel gewone emotie is. Heb jij zoveel last van angsten dat het een gewoon leven in de weg zit? Zoek er dan professionele hulp bij.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>