Om hulp vragen vinden we vaak lastig, we hebben er allerlei gedachten en oordelen over en we schamen ons er zelfs voor omdat we vinden dat we onze zaken zelf moeten kunnen oplossen. Maar is dat wel een reële gedachtengang? Is die gebaseerd op hoe het echt zit of verzinnen we er van alles bij?
Stel je eens voor…
Stel je eens voor dat een goede vriend of vriendin, je broer of zus of je vader of moeder om hulp vraagt als hij of zij het nodig heeft. Hoe zou dat voor je zijn?
Zou je dan dezelfde gedachten hebben over die ander dan wat je over jezelf denkt wanneer je om hulp zou willen vragen maar het niet doet?
Vast niet, want mensen die om hulp worden gevraagd geven die hulp meestal graag. Het zit in ons systeem. Wij mensen zijn sociale wezens, we voelen ons het meest thuis in een stamverband en doen weinig liever dan de ander helpen als dat nodig is. Iemand helpen geeft je een goed gevoel.
Waarom vinden we om hulp vragen lastig?
Om te zien waarom we het moeilijk vinden om om hulp te vragen moet je terug in de tijd. Terug in de tijd in je leven. Op de momenten dat je geen hulp kreeg terwijl je er om vroeg, heb je naar manieren gezocht om daarmee om te gaan. Beschermingsmechanismen noemen we dat ook wel. Die mechanismen heb je in het leven geroepen om jezelf te beschermen tegen tegenslag, teleurstelling en omdat je je niet gekwetst wilt voelen. Het zijn volkomen normale manieren om om te gaan met het leven. Toch dienen ze je naderhand meestal niet meer.
Het is goed om je daarbij te beseffen dat die mechanismen vaak ontstaan zijn toen we nog heel jong waren. In omstandigheden die niet te vergelijken zijn met hoe de omstandigheden zijn in ons volwassen leven. Alleen al dat besef kan je helpen om je schaamte en angst te overwinnen.
Hoe maak je de omschakeling naar wél om hulp vragen zonder je daar vervelend over te voelen
Stel je eens even een situatie voor waarbij je niet anders kunt dan om hulp vragen. Een verhuizing bijvoorbeeld. Het is onmogelijk om grote meubels in je eentje te dragen en te vervoeren en ook met de kleinere dingen ben je vele malen langer bezig wanneer je het alleen doet dan wanneer je om hulp vraagt.
Bij verhuizen is het gelukkig algemeen geaccepteerd om om hulp te vragen en er zijn weinig mensen die er op zo’n moment moeite mee hebben. Maar die zelfde instelling kun je ook op andere gebieden van je leven toepassen. Het is een kwestie van een knop omzetten in je hoofd.
Wanneer je besluit om hulp te vragen op een moment dat je dat nodig hebt, dan kun je dat zien als een manier om van je probleem af te komen, maar je kunt het ook zien als een manier om sneller en gemakkelijker vooruitgang te kunnen boeken in je leven.
Omdat wel allemaal dingen hebben waar we goed in zijn en dingen waar we minder goed in zijn zouden we veel meer kunnen bereiken als we van elkaars sterke eigenschappen gebruik maakten en als we ook voor onszelf de ruimte creëren om dat te doen.
Jij op je best (van zwakte naar kracht)
Op de juiste momenten om hulp vragen aan de juiste mensen kan ervoor zorgen dat er dingen mogelijk worden in je leven die je helemaal alleen niet zou kunnen bereiken.
En wanneer je hulp zo niet meer ziet als een zwaktebod, maar als een manier om je sterke kanten meer ruimte te kunnen geven en extra te kunnen ontwikkelen, dan komt hulp ineens in een heel ander daglicht te staan. Dan is om hulp vragen geen zwakte meer, maar een teken van kracht. Op het juiste moment vragen om de juiste hulp kan je helpen om het beste uit jezelf te halen. Je blijft niet rondlopen met dingen die voor jou lastig zijn en je leven komt in een stroomversnelling.
Weet je dat gelukkige mensen veel vaker en gemakkelijker om hulp vragen dan ongelukkige mensen?
Welke hulp zou jou op dit moment helpen om je sterke kanten meer ruimte te geven? En wie kun je daarbij om hulp vragen?