.st0{fill:#FFFFFF;}

Ochtendpagina’s schrijven, waarom zou je het wel of juist niet doen? 

 April 4, 2022

By  Inge Schuurmans

Julia Cameron bedacht de ochtendpagina’s

Ochtendpagina’s schrijven wint aan populariteit en hoewel dat niet voor niets zo is, kunnen er ook wel degelijk nadelen aan kleven. Wat zijn ochtendpagina’s? De Amerikaanse schrijfster, dichter, filmmaker, componist en journalist Julia Cameron bedacht de ochtendpagina’s. In haar boek The Artist Way geeft ze ze als manier om je innerlijke muse, je creativiteit, te wekken. Door dagelijks aan het begin van je dag 3 A4 pagina’s vol te schrijven op een flow-schrijf manier, schrijf je je hoofd leeg, kom je tot inzicht en geef je je creatieve brein de ruimte om te gaan stromen.

De ochtendpagina’s zijn bedoeld om blokkades te doorbreken. Op een vrij ontspannen manier en zonder al teveel poespas geeft zo schrijven je inzicht in je eigen innerlijke processen en in wat je tegenhoudt om te doen wat je graag zou willen doen. Dat is althans de theorie achter de pagina’s. Maar werken ze werkelijk altijd op deze manier?

Wat is een blokkade en wat is er nodig om die op te heffen?

Als je je geblokkeerd voelt, op de een of andere manier, dan is dat eigenlijk altijd omdat je lichaam in een staat van stress is. Je zenuwstelsel heeft een gevaar gedetecteerd en heeft op je innerlijke alarmknop gedrukt. Er is gevaar en dus ervaar je stress.

Dat gevaar kan van alles zijn. Van ruzie met je partner, tot een creatieve blokkade. Op dat laatste is het schrijven van ochtendpagina’s eigenlijk gericht. Maar de ochtendpagina’s worden meer en meer ook gebruikt door mensen die hun hoofd leeg willen schrijven, of die op zoek zijn naar een oplossing voor een probleem.

Wat goed is om je te beseffen, is dat het soort gedachten dat je denkt, of schrijft, beïnvloedt wordt door de staat van je zenuwstelsel die actief is. Ben je gespannen en ervaar je een blokkade, dan werkt het veel beter en sneller om met je zenuwstelsel aan de slag te gaan en de spanning te verruilen voor ontspanning, dan om te gaan schrijven. Bij schrijven kan het net zo goed gebeuren dat de staat van stress waarin je zenuwstelsel verkeert actief blijft. En als dat zo is, dan zal je blokkade niet oplossen. Al schrijf je een hele ordner vol.

Is schrijven de beste oplossing voor jouw probleem?

Dus wil je ochtendpagina’s gaan schrijven, bedenk dan waarom je dat wilt doen. Is het voor jou de beste oplossing voor je probleem? Of is er een betere manier?

Ochtendpagina’s schrijven is populair onder hsp. Het zou volgens sommigen een goede manier zijn om je hoofd leeg te schrijven, overprikkeling te kanaliseren en je zenuwstelsel te kalmeren. Helaas werkt het maar al te vaak de andere kant op. Want zolang de oorzaak van de overprikkeling niet aangepakt wordt, bestaat de kans dat je overprikkeling op overprikkeling stapelt en dat je vooral veel tijd spendeert aan een techniek die je uiteindelijk eerder frustreert dan dat het je problemen oplost.

Ben je hsp en geldt dit mogelijk ook voor jou?

Doe dan de hsp type test en ontdek wat je wél kunt doen om je zenuwstelsel te kalmeren.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>