.st0{fill:#FFFFFF;}

Negatieve gedachten stoppen lukt je met deze tip 

 November 29, 2018

By  Inge Schuurmans

Wanneer je in gedachten alsmaar met iets bezig bent, zoals je zorgen maken, dan vormen die gedachten een enorm energielek. Alle energie die je graag voor leuke dingen zou gebruiken, gaat bewust of onbewust naar die gedachten en de emoties die ze bij je oproepen. Je wordt er minder vrolijk van, je kunt je niet meer goed concentreren op wat je eigenlijk zou willen doen en het maakt je moe.

Negatieve gedachten kunnen je zo in hun greep houden dat er geen uitweg lijkt te zijn. Het is alsof je erin vast zit, als in drijfzand in een moeras. Je ziet wat er gebeurt en je wil eruit, maar wat je ook probeert, het lijkt alleen maar nog erger te worden.

De enige manier om snel een ommekeer te ervaren is je gedachten stoppen. Dat is lastig, maar met een truc kan het je toch lukken. Die gedachten kunnen namelijk alleen hun gang gaan zolang je brein geen heel belangrijke andere taak heeft. Wanneer je bijvoorbeeld met iets bezig bent waar je met je volle aandacht bij moet én wil zijn, dan zul je merken dat je op dat moment even helemaal geen last hebt van je zorgen. Door je brein een taak te geven en je ook daadwerkelijk voor te nemen om die taak goed te doen, kun je datzelfde effect bereiken. En dat kan met iets eenvoudigs als tellen. Zo kun je bijvoorbeeld besluiten om tot honderd te gaan tellen. Of wanneer je een rekenwonder bent en dat niet voldoende uitdaging is, kun je van 100 terug gaan tellen tot 1 in stappen van 1/4 (een kwart). Of bedenk maar iets. Zolang je je brein een duidelijke opdracht geeft waarbij je je volle aandacht nodig hebt, kun je die opdracht gebruiken om een vervelende gedachtenstroom te stoppen.

Veel hsp hebben niet alleen af en toe last van negatieve gedachten, maar zelfs vaak. Als je vaak last hebt van negatieve gedachten, dan is het een goed idee om te onderzoeken waar ze vandaan komen. Want alleen dan kun je er (blijvend) vanaf komen. Wil je meer weten over wat daarvoor nodig is? Dan kun je hieronder klikken om het e-book aan te vragen.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>