.st0{fill:#FFFFFF;}

Neem jij verantwoordelijkheid voor je eigen leven? 

 November 6, 2018

By  Inge Schuurmans

Als ik je vraag of je elke dag iets doet om dichter bij je ideale leven te komen, kun je dan voluit “ja” zeggen?

Voor de meeste mensen geldt dat dat niet zo is. De meeste mensen weten niet eens wat hun ideaal is. Ze leven van dag tot dag. Dat is ook niet zo gek. In onze maatschappij is het gewoon om een voltijd baan te hebben met nog wat hobby’s ernaast. Bovendien zijn daar dan je familie en je vrienden nog waar je ook tijd mee door wilt brengen. Voor je het weet is er weer een week voorbij en heb je niet eens stil gestaan bij wat je écht wilt. Je leven gaat op de automatische piloot en dat is zo’n gewoonte geworden dat je misschien niet eens meer weet wat je dromen zijn, of wat ze ooit waren.

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven betekent in de eerste plaats dat je regelmatig bij jezelf nagaat of dat wat je doet nog wel echt bij je past. En zo niet, dan onderneem je iets om weer dichter naar je ideaal toe te bewegen. Dat is een veel krachtigere insteek in het leven dan anderen de schuld als het niet gaat zoals je wil.

Je idealen zijn overigens meestal dichterbij dan lijkt. Het geluk zit eigenlijk in jezelf. Wanneer je gelukkig wilt zijn zul je op zoek moeten naar wie je werkelijk bent. Het werkt meestal beter om ruimte te maken om niets te doen dan om van alles te doen om een mooier huis, een snellere auto of wat dan ook te kunnen kopen. Wanneer je die ruimte voor jezelf creëert, zul je merken dat je weer contact krijgt met je wensen en je op een heel andere manier gaat leven.

Je gaat leven vanuit rust en ontspanning in plaats van haast en stress. En je krijgt ook voor kansen en mogelijkheden in plaats van voor problemen en obstakels.

Wees niet verbaasd als jouw ideale leven er anders uitziet dan dat van mij of van wie ook. Omdat we allemaal anders zijn hebben we ook allemaal verschillende behoeften. De enige behoefte waarvan ik met zekerheid durf te stellen dat alle mensen die hebben is de behoefte aan gelukkig zijn. En om gelukkig te zijn moet je jouw eigen pad volgen in het leven. Je moet doen wat bij jou past. Van week tot week, van dag tot dag en van uur tot uur.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>