.st0{fill:#FFFFFF;}

Neem je gedachten eens niet zo serieus 

 March 3, 2022

By  Inge Schuurmans

Waarom je denkt wat je denkt

Gedachten hebben we allemaal, de hele dag door. En maar al te vaak bepalen ze hoe we ons voelen en wat we wel of niet doen. Onze gedachten zijn ons vaak ook veel waard. We hechten er waarde aan en laten er vanaf hangen waar we voor kiezen. Soms zelfs zoveel dat we vergeten dat die gedachten alleen niet zoveel zeggen.

Wat je denkt is afhankelijk van welke staat van je zenuwstelsel actief is. Je zenuwstelsel bevat simpel gezegd de aan- en uitknop voor je gespannen en gestrest voelen of niet. Als je gespannen bent, dan denk je ander soort gedachten dan wanneer je ontspannen bent. Omdat je brein op dat moment anders werkt. Helemaal vanzelf. En maar al te vaak hebben we dat niet in de gaten.

Wat je denkt op een moment dat je stress ervaart, is altijd beïnvloedt door de stress die je ervaart en het zijn nooit heel heldere gedachten. Ze maken dat je ergens naartoe wilt, of ergens vandaan, maar echt zorgvuldig afwegen van alle opties lukt niet meer.

Of je gestrest of ontspannen bent bepaalt wat je denkt

Het is dus belangrijk om je bewust te zijn van welke staat van je zenuwstelsel actief is. Staat de knop naar de kant van spanning of naar de kant van ontspanning? En moet je wel zoveel waarde aan je gedachten hechten als je doet?

Als je je gedachten kunt zien als een uiting van die actieve staat van je zenuwstelsel, dan wordt het gemakkelijker om er minder waarde aan te hechten en ze niet allemaal zo serieus te nemen. Dat kan een hoop rust geven. Je gedachten kunnen natuurlijk wel waardevol zijn, maar horen altijd ook gewogen te worden met wat je voelt en met hoe je je wilt gedragen.

Als hsp (hoog sensitief persoon) worden de stress staten van het zenuwstelsel gemakkelijker en sneller geactiveerd. De knop staat al snel naar de kant van spanning. Een direct gevolg daarvan is dat je op een andere manier over dingen gaat denken. Een manier die gemakkelijk voor nog meer stress zorgt.

Zo komt je drukke hoofd tot rust

Leren omgaan met je zenuwstelsel betekent dat je leert hoe je uit zo’n staat van spanning (of stress) weer terugkeert naar de ontspanning. En wonder boven wonder komt dan ook je drukke hoofd weer tot rust en worden je gedachten weer milder van toon.

Heb jij weleens het gevoel dat je hoofd overuren draait of dat je erg geneigd bent tot je zorgen maken of negatief gekleurde gedachten?

Doe dan de hsp-type test eens. Die geeft je inzicht in wat je kunt doen om daar minder last van te hebben.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>