Nee zeggen tegen iets vinden veel mensen moeilijk. Vooral als ze het gevoel hebben dat ze daarmee een ander afwijzen.

Maar hoe zit het nu echt?

Meestal bedenken we voor die ander wat hij of zij vindt. We plakken er dan onze eigen gedachten op en gaan er vanuit dat die ander het zo ervaart zoals wij denken dat die het ervaart. Maar we zijn allemaal anders. En dat betekent dat je eigen gedachten zelden gelijk zijn aan de gedachten van een ander. En dat betekent weer dat je nooit weet wat een ander denkt.

Stoppen met raden

Als we willen weten wat een ander van vindt van een keuze die we willen maken, dan is er maar één manier om er achter te komen: stoppen met raden en die ander vragen hoe het zit. Dat is niet altijd gemakkelijk, maar het geeft wel duidelijkheid.

Geen zin om nee te zeggen? Zeg ja!

Wanneer we het lastig vinden om ergens nee tegen te zeggen, dan vinden we het dus vooral lastig om nee te zeggen tegen een denkbeeldige wens van een ander. Gek eigenlijk, want daarmee geven we een gedachte waarvan we niet eens weten of hij bestaat een grotere waarde dan onze eigen gedachten. En daarvan weten we wel dat ze bestaan.

Een heel andere manier om naar de situatie te kijken is om die ander in eerste instantie even buiten beschouwing te laten en de aandacht naar jezelf te brengen. Wat wil jij? Je hebt de wens om ergens nee tegen te zeggen. Maar wat zit er achter die wens? Wat mis je als je géén nee zegt?

Of anders gezegd: Waar zou je ja tegen willen zeggen?

Wanneer je ergens nee tegen zeggen wilt, dan is dat nooit met de bedoeling om nee te zeggen. Er zit een behoefte achter. Wanneer je die behoefte goed gaat voelen, kun je tot de ontdekking komen wat je wél graag zou willen, en waar je dus ja tegen wil zeggen. Wanneer je zo naar een situatie kijkt zeg je in plaats van nee tegen een ander ja tegen jezelf. Dat is iets wat we als hsp’s maar al te lastig vinden, maar we hebben het vaak juist wel nodig.

Natuurlijk is het goed om ook rekening te houden met een ander bij het nemen van je beslissingen, maar wanneer je jezelf en je eigen wensen als uitgangspunt neemt kun je tot verrassende inzichten komen. Soms lukt het zelfs om ja tegen jezelf te zeggen zonder dat je nee tegen een ander hoeft te zeggen.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>