De effecten van stress
Veel mensen ervaren regelmatig een iets verhoogde spanning in hun leven. Stress dus. Het is belangrijk om goed te leren omgaan met die stress. Anders kan de stress zich vastzetten in je lichaam en zo allerlei klachten veroorzaken. Het is daarom het beste om spanning zo snel mogelijk weer te verminderen, liefst met natuurlijke middelen tegen stress, zodat je weer ontspannen verder kunt.
Stress brengt je lichamelijk en geestelijk in de zogenaamde vecht-vlucht-reactie. En die reactie zorgt ervoor dat er van alles in je lichaam verandert waaronder je ademhaling. Omdat je ademhaling zorgt voor een goede zuurstofvoorziening in je lichaam is het van belang dat die zich weer naar normaal herstelt ná de stressvolle situatie. Wanneer stress te lang aanhoudt kan dat voor problemen zorgen.
Natuurlijke middelen tegen stress: de top 3
Tip 1: Kanaliseren en neutraliseren met behulp van je lichaam
Veel mensen gebruiken hun stem als uitlaatklep bij stress. Ze worden boos, ze vloeken of schelden. Wanneer je je bewust bent van de behoefte om je stem te gebruiken, kun je dat ook bewust gaan toepassen. Op een andere manier. Je kunt simpelweg even weglopen uit de situatie en je stemgeluid laten gaan. Bij indianenstammen was dit vroeger een heel gewone manier om stress te uiten. Men liep weg, ging naar een bergtop en luchtte daar met vol volume zijn hart.
Een andere manier om je lichaam te gebruiken om stress te kanaliseren en daarmee te neutraliseren is door intensief te gaan bewegen. Zo beweeg je de spanning uit je lijf. Op die manier stap je snel weer uit de vecht-vlucht reactie en word je opnieuw rustig. Het is een manier die van nature vanzelfsprekend was bij een stresssituatie. In de oertijd was het namelijk van levensbelang om te vechten of te vluchten in zo’n situatie. Dat zijn beide manieren om de enorme hoeveelheid energie die vrijkomt in een stress situatie op een natuurlijke manier te gebruiken. Kies ervoor om een rondje te gaan hardlopen, 50x op te drukken, of iets anders wat bij jou past. Zo kun je de stress kanaliseren zonder dat het zich vast zet in je lichaam en zonder dat je iemand anders ermee opzadelt.
Tip 2: Neem tijd om te mediteren
Het tegenovergestelde van intensief bewegen is juist rustig gaan zitten, bijvoorbeeld om te mediteren en je aandacht naar binnen richten. Dat lijkt vreemd, maar in een goede meditatie gaat je aandacht naar datgene wat je voelt. Door dat gevoel niet fysiek de ruimte te geven, maar door met je aandacht te gaan naar het gevoel wat het in je lichaam oproept, dat waar te nemen en te accepteren, kan de rust ook terugkeren.
Tip 3: gebruik je ademhaling als hulpmiddel
Wanneer je je bewust bent van de veranderingen in je lichaam op het moment dat je stress ervaart, kun je daar gebruik van maken. Een hulpmiddel daarbij is door te werken met je ademhaling als uitgangspunt. Omdat alle lichamelijke functies die samengaan met stress ook samenwerken met je ademhaling kun je door je ademhaling te veranderen ook veranderen hoeveel stress je ervaart. Ga het maar eens bij jezelf na: als je ontspannen bent adem je rustig. Als je gespannen bent, adem je sneller en oppervlakkiger. Door je ademhaling op de juiste manier te beïnvloeden met een ademhalingsoefening kun je haar eenvoudig veranderen van snel en oppervlakkig naar rustig. En daarmee kun je ook de andere stressverschijnselen van je lichaam weer neutraliseren.
Dit is een heel praktische manier, want het is niet in alle situaties mogelijk om je met je stem te uiten of om een blokje om te gaan lopen. Met de juiste ademhalingsoefeningen kun je je snel en gemakkelijk ontspannen, wat de situatie ook is.