We vinden het ondertussen allemaal de gewoonste zaak van de wereld: multitasken. En we doen het allemaal. Toch zijn onze hersenen er helemaal niet op “gemaakt” zijn om steeds van het ene onderwerp naar het andere te switchen. Je brein moet dan elke keer schakelen. En terwijl je schakelt blijft een deel van je aandacht gericht op de ene taak, terwijl je aan de slag gaat met de volgende.

Veel mensen denken dat multitasken productief is, maar het tegendeel is waar. Volgens neuropsychiater Theo Compernolle zorgt multitasken ervoor dat je vier keer zoveel tijd nodig hebt om hetzelfde werk te doen, maak je gaandeweg veel meer fouten én zorgt het voor stress.

Als met al kost het je extra energie, terwijl het eigenlijk alleen maar nadelen oplevert. Het is dan ook de moeite waard om uit te proberen wat het met je doet om heel gericht met maar één activiteit tegelijk bezig te zijn. Je zult merken dat je beter gefocust kunt blijven en dat je dingen daardoor sneller af kunt maken. En tot slot houd je zo energie over, omdat je op een andere manier werkt. Een manier die beter past bij hoe je lichaam functioneert.

Bijkomend nadeel is dat je door het multitasken de prikkels van de eerste taak niet helemaal kunt verwerken als je verder gaat met een volgende taak voordat de eerste is afgemaakt. Ben je prikkelgevoelig, dan kan multitasken er voor zorgen dat je sneller overprikkeld raakt. Iets om rekening mee te houden dus.

Stoppen met multitasken en je aandacht op één ding tegelijk richten zorgt ervoor dat je rustiger kunt werken en daardoor blijf je gemakkelijker ontspannen.

Het loont de moeite om met jezelf af te spreken dat je maar één ding tegelijk doet en je mailbox af te sluiten en je telefoon uit te laten wanneer je ergens geconcentreerd mee aan de slag wilt zijn.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>