.st0{fill:#FFFFFF;}

Moe wakker worden is vaak heel eenvoudig te verhelpen 

 August 28, 2019

By  Inge Schuurmans

Moe wakker worden zet direct de toon voor je dag. Je hebt minder energie dan een ander en dat slechte begin van de dag gaat vaak dag in dag uit voort. Toch is het met een aantal eenvoudige aanpassingen in veel gevallen vrij gemakkelijk te verhelpen.

Om te beginnen kun je je dag zo indelen dat die anders begint. Ga niet meteen op volle kracht vooruit omdat je snel op je werk moet zijn en vóórdat je vertrekt ook nog je brood moet smeren. Zorg ervoor dat je je niet hoeft te haasten om de bus of de trein te halen.

Het lijkt tegenstrijdig, maar vroeger opstaan en je dag met een duidelijke maar ontspannen routine beginnen kan je helpen om weer meer energie te krijgen.

Door je dag rustig te beginnen, zet je de toon voor de rest van de dag. En daar heb je de hele dag profijt van. Je dag rustig beginnen kan op allerlei verschillende manieren. Kies iets dat bij jou past.

Zo kun je een rustige wandeling maken, of je dag starten met tai chi of yoga. Als je dat in alle rust kunt doen, kun je er zelfs voor kiezen om de was te gaan opvouwen. Maar de meest effectieve manier is om een goede ademhalingsoefening te doen of een meditatie.

Daarnaast is het heel belangrijk dat je op een ontspannen manier gaat slapen. Door het laatste uur voordat je gaat slapen rustig bezig te zijn en niet meer op de computer bezig te zijn of tv te kijken, help je je brein om melatonine aan te maken. Dat is belangrijk, want wanneer je moe wakker wordt zegt dat bijna altijd iets over de kwaliteit van je nachtrust. Wanneer je voldoende melatonine aanmaakt, slaap je dieper en meer ontspannen.

Zorg er bovendien voor dat je eten verteerd is voordat je naar bed gaat. Dat betekent in de meeste gevallen dat het goed is om gedurende de drie uur voordat je naar bed gaat niet meer te eten.

Hoe meer ontspannen je bent voordat je naar bed gaat, hoe beter je nachtrust zal zijn. Door voor het slapen gaan te zorgen dat je ademhaling rustig wordt, kun je een diepe ontspanning bereiken waardoor je je nachtrust optimaal gebruikt. En dat zorgt ervoor dat je uitgerust wakker wordt.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>