.st0{fill:#FFFFFF;}

Mildheid is het beste medicijn voor een overprikkeld zenuwstelsel 

 April 13, 2022

By  Inge Schuurmans

Geef jij jezelf ook weleens op de kop als je overprikkeld bent?

Als je overprikkeld raakt is het maar al te gemakkelijk om jezelf op de kop te geven. Voor je het weet ontstaat er een innerlijke dialoog waarin je jezelf toespreekt op een belerende toon, of zelfs vol afkeuring. “Nu gaat het nog steeds niet goed”, “waarom maak ik toch altijd weer dezelfde fout” of “nu heb ik het wéér laten gebeuren, leer ik het dan nooit?”

Het gebeurt allemaal vanzelf. Die kritische stem steekt de kop op zonder dat je het gevoel hebt er iets aan te kunnen doen. Aan de ene kant is dat zo en aan de andere kant kun je er wel degelijk wat tegen doen.

Laat me het uitleggen:

Als je overprikkeld raakt, schakelt je zenuwstelsel over van de ontspannen staat naar een staat van spanning. Je zenuwstelsel stuurt ontzettend veel verschillende dingen in je lichaam aan. Zo zorgt het niet alleen of je je ontspannen of gespannen voelt, het bepaalt ook mee wat je denkt en hoe je je voelt.

Ben je overprikkeld, dan kun je dus merken dat je direct op een bepaalde manier gaat denken. Omdat je zenuwstelsel heeft overgeschakeld naar een staat van spanning, is je hele lichaam ingesteld op mogelijk dreigend gevaar. Moet je vechten? Is het nodig om te vluchten? Je wordt door de spanning die zo ontstaat kritisch op alles en iedereen. Ook op jezelf. En dat verklaart die innerlijke stem waarmee je jezelf op je kop geeft.

Je zenuwstelsel ontspant sneller als je lief voor jezelf bent

Weet je dat je zenuwstelsel sneller weer opknapt en ontspant als je lief en mild bent voor jezelf? Als je op zo’n moment ruimte neemt om te niksen, te ontspannen en weer op te laden, kun je merken dat het je ook lukt om jezelf toe te spreken en te verwennen zoals een zorgzame moeder bij een ziek kind doet. Je helpt dan je zenuwstelsel ontspannen en dan zul je zien dat herstellen gemakkelijker wordt.

Wil je meer leren over hoe om te gaan met overprikkeling?

Doe dan de hsp type test, zodat je inzicht krijgt in jouw zwakke kanten op dit gebied en ontvang na het doen van de test advies over de te nemen stap.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>