.st0{fill:#FFFFFF;}

Maak van je baaldag een persoonlijke groeidag 

 November 7, 2018

By  Inge Schuurmans

Wanneer je liefst even pauze neemt van alles

We hebben allemaal weleens zo’n dag dat alles lijkt tegen te zitten. Dat elke kans onder je neus verandert in een probleem en dat je liefst even de pauzeknop indrukt, diep wegduikt onder je dekens en pas de volgende dag weer verder gaat met je leven. Op zo’n dag kun je een baaldag nemen en jezelf even vrij geven van alles.

Elk nadeel heeft zijn voordeel

Als je een baaldag als baaldag neemt, dan blijf je daarmee meestal in een negatieve mindset hangen. Je hebt geen fijne dag en soms heb je de dag erna ook nog het gevoel een soort emotionele kater te hebben van die baaldag.

Je kunt het ook anders doen. Als je de tegenslagen onderzoekt, en je eigen houding ten opzichte ervan, kun je inzicht krijgen in hoe je met het leven omgaat als het allemaal even tegen zit. En je krijgt inzicht in de keuzes die je gemaakt hebt en of ze wel bij je passen. Zo kun je je baaldag in je voordeel gebruiken. Dat kan je waardevolle inzichten geven die je kunnen helpen om er een volgende keer anders mee om te kunnen gaan.

Wanneer je dat doet, kun je van je baaldag een groeidag maken.

Schrijf het van je af en zet je gedachten en gevoelens op een rij

Misschien vraag je je nu af hoe je dat dan kunt doen? Dat kan zo:

Neem pen en papier en schrijf op wat er in je opkomt. Zonder enige censuur. Je hoeft je niet in te houden, je hoeft het met niemand te delen en het gaat er nu alleen om dat je je gedachten en gevoelens van je afschrijft. Laat de woorden er maar uit stromen. Wanneer je even stil valt, bedenk dan zo snel mogelijk iets om verder te kunnen schrijven. Hoe gek dat ook lijkt, het zorgt ervoor dat de woorden blijven komen en dat de gedachtenstroom op gang blijft.

Zet van tevoren een timer op 20 of 30 minuten en schrijf de hele tijd, zolang als je je hebt voorgenomen.

Deze manier van schrijven zorgt ervoor dat je je onbewuste gedachten en gevoelens op papier zet. Het helpt je om je emoties van je af te schrijven en wanneer je dit een poosje gedaan hebt zul je merken dat je met een heel andere blik kunt kijken naar de situatie die je eerst zo vreselijk moeilijk vond.

Je krijgt inzicht in wat er gebeurd is, in wat je erover denkt en hoe het voor je voelt. Je gaat er helderder door denken en als je een probleem hebt kun je er inzichten door krijgen die je helpen bij het vinden van een oplossing.

Op deze manier kun je je baaldag en vervelende bui aan het begin van de dag al achter je laten. En dan kun je een fijne vrije dag inplannen, om nieuwe energie op te doen en de volgende dag met goede moed weer op te staan.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>