.st0{fill:#FFFFFF;}

Last van vuurwerk? Met deze 4 tips kom je oud & nieuw door 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

Oudjaarsdag komt zo langzamerhand weer dichterbij. Voor veel mensen een speciale gelegenheid en dat wordt dan kracht bijgezet door vuurwerk af te steken. Maar mensen die last van vuurwerk hebben is het een zware dag. De hele dag al zijn de knallen niet van de lucht.

Omdat de huizen hier zo gebouwd zijn dat ze met elkaar een soort klankkast vormen, klinkt het allemaal behoorlijk hard.

Een aantal jaar geleden woonde ik in een huisje in het bos, in Zweden. Heerlijk rustig. Er was wel vuurwerk, maar op een behoorlijke afstand. En wat niemand begreep deed ik: ik ging op gewone tijd naar bed en ik sliep als een roos. Ik heb er niets gehoord. En dat vond ik heerlijk.

Maar nu woon ik weer in Nederland en ook nog in de stad. Het is een wereld van verschil. En hoewel ik nu niet meer zo super sensitief ben als ik eerst was, vind ik het nog steeds niet fijn. En ik bedacht me een artikel te schrijven met een aantal tips voor de mensen die er nu wel heel erg last van hebben.

Tip 1

Verwen jezelf. Wanneer je ontspannen bent wordt de vecht-vlucht respons van je zenuwstelsel minder snel geactiveerd. Wanneer die geactiveerd wordt kom je in een staat van paraatheid en neem je alle geluiden nog intenser waar. Dus ga in bad, geef jezelf een voetmassage of haal iemand over om dat te doen en maak het je aangenaam. Op die manier heb je er minder last van.

Tip 2

Accepteer dat het er is. Dat klinkt misschien té gemakkelijk, maar het is een feit dat er mensen zijn die vuurwerk afsteken. Je kunt je daar druk om gaan maken (en dan verwijs ik je even terug naar tip 1) of je kunt het nemen zoals het is en je bedenken dat het morgen (bijna) allemaal weer voorbij is.

Tip 3

Doe alsof je een hond bent. En nee, dat bedoel ik niet heel letterlijk. Hondenbezitters weten waarschijnlijk wat ik bedoel. Door in huis de radio aan te zetten is er al alsmaar geluid en vallen de knallen minder op. Nu zijn wij mensen meer visueel ingesteld dan auditief en dat betekent dat het voor ons beter werkt om een film te kijken dan om muziek aan te zetten.

Dus kies voor een lieve film waar je jezelf helemaal in kunt verliezen, pak er iets lekkers bij en ga er goed voor zitten.

Kies bijvoorbeeld deze film:

Of deze:

Of deze:

Tip 4

Alle dingen die we in het leven ervaren als negatief, kunnen we zien als een uitdaging en als een mogelijkheid om te groeien. HSP’s zijn geneigd zich bijna eindeloos aan te passen aan anderen om het hen naar de zin te maken. Die vuurwerkliefhebbers doen dat heel anders. Die kiezen voor zichzelf. Voor hun eigen geluk en voor dat waar ze zelf enorm van kunnen genieten. En dat is eigenlijk wel iets moois waar we als hoogsensitieve mensen best een beetje een voorbeeld aan kunnen nemen. Want hoewel het op het eerste gezicht misschien egoïstisch lijkt om te doen wat je zelf leuk vindt en daarbij niet zoveel rekening te houden met wat anderen vinden, denk ik toch dat de wereld er een stuk mooier uit zou zien als we allemaal wat liever waren voor onszelf.

Ik hoop dat je de dag en nacht zo ontspannen door komt.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>