.st0{fill:#FFFFFF;}

Last van labels in je kleding? De verborgen oorzaak uitgelegd 

 January 4, 2024

By  Inge Schuurmans

Last van labels in je kleding komt vaker voor dan je denkt

Voor veel mensen lijkt het kopen van nieuwe kleding een leuke bezigheid die ervoor zorgt dat je kunt genieten van dat kledingstuk, de vormen, kleuren en combinatiemogelijkheden die het oplevert. Ze zijn blij als ze een nieuwe aanwinst gevonden hebben voor hun garderobe, die past bij hun smaak en persoonlijkheid.

Maar voor andere mensen brengt het kopen van nieuwe kleding naast dat plezier ook een uitdaging met zich mee. De kleine, ogenschijnlijk onschuldige labels in kleding zijn voor hen een bron van frustratie, irritatie en zelfs lichamelijk ongemak. 

Het fenomeen van last hebben van labels in je kleding is meer dan alleen een lichamelijke ervaring; het heeft ook emotionele en psychische gevolgen. Veel hoogsensitieve mensen herkennen dit probleem. Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief. Door hun grote gevoeligheid hebben ze last van deze labels.  

Fysiek ongemak door labels

Voor mensen die last hebben van labels in kleding, gaat het vaak verder dan alleen een kleine irritatie. De naden en stiksels van labels kunnen de huid irriteren en leiden tot jeuk, roodheid en zelfs pijn. Dit fysieke ongemak kan de dagelijkse activiteiten beïnvloeden en maakt het dragen van sommige kledingstukken tot een onplezierige ervaring. 

Heb je op deze manier last van labels, bekijk dan voor aankoop van je kledingstuk in de winkel wat voor labels erin zitten en of je ze gemakkelijk kunt verwijderen met een tornmesje, zodat je de labels én het stiksel eruit kunt halen.

Ben je gevoelig voor textuur?

Mensen die gevoelig zijn voor labels in kleding hebben vaak ook een algemene gevoeligheid voor textuur. Ze kunnen zich meer bewust zijn van de aanraking van bepaalde stoffen op hun huid en hebben de neiging kleding te vermijden die als ruw, kriebelig of schurend wordt ervaren. Dit kan de keuze van kleding beperken en het moeilijk maken om comfortabele en modieuze kledingstukken te vinden.

Geldt dit voor jou? Onderzoek dan welke materialen je wel goed verdraagt en selecteer nieuwe kleding daarop. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zelf je eigen kleding te gaan maken. Je kunt dan het materiaal en de stofsoort kiezen en bovendien een model kiezen waar je je prettig bij voelt, bijvoorbeeld iets wat ruim valt.

De emotionele impact van een gevoeligheid voor labels in kleding

Het dragen van kleding met oncomfortabele labels kan een emotionele tol eisen. Het constante bewustzijn van de aanwezigheid van de labels kan leiden tot gevoelens van irritatie, frustratie en zelfs schaamte. De schuren van een label over je huid kan ervoor zorgen dat je sneller overprikkeld raakt omdat je grens vlug bereikt is. Het kan er zelfs toe leiden dat je je ongemakkelijk voelt in sociale situaties als je het gevoel hebt dat anderen je ongemak opmerken.

Labels kunnen voor psychologische stress zorgen

Het gevecht met kledinglabels gaat soms dieper en kan psychologische stress veroorzaken. Het kan leiden tot een verminderd zelfbeeld en zelfvertrouwen, vooral als het gevoel van ongemak wordt geassocieerd met het niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van de maatschappij met betrekking tot kleding of met het gevoel anders te zijn dan anderen en je niet thuis voelen in de maatschappij.

Wat Kun Je Doen?

  1. Verwijder de Labels: Een eenvoudige oplossing is om labels uit kledingstukken te knippen, maar meestal is dit niet afdoende, omdat er dan nog een randje van het label in het kledingstuk achterblijft. Ook dit randje kan irriteren en moet er dus uit. Het beste neem je hiervoor een tornmesje, zodat je de stiksels van het label kunt losmaken en het label en de stiksels beiden kunt verwijderen. Dit vereist wat handigheid, maar het is de beste manier om de bron van irritatie weg te nemen.
  2. Draag Onderkleding: Het dragen van zachte onderkleding zorgt voor een laag tussen de labels en de huid, waardoor het ongemak wordt verminderd of zelfs helemaal niet meer voelbaar is.
  3. Zoek naar Specifieke Stoffen: Kies kledingstukken gemaakt van stoffen die bekend staan om hun zachtheid en comfort, zoals katoen of zijde.
  4. Probeer Kleding voor Gevoelige Huid: Sommige merken zijn gespecialiseerd in kleding voor mensen met een gevoelige huid en vermijden bewust labels en naden die irritatie kunnen veroorzaken. Deze kledingstukken zijn ontworpen om het dragen zo comfortabel mogelijk te maken.
  5. Overleg met een Specialist: Als het probleem aanhoudt, overweeg dan een consult met een dermatoloog of allergoloog om te bepalen of er sprake is van een onderliggende huidaandoening.
  6. Herstel de balans van je zenuwstelsel: Een grote gevoeligheid is vaak een gevolg van een zenuwstelsel dat uit balans is, met als gevolg dat je prikkelgevoeligheid is verhoogd. Het herstellen van de natuurlijke balans van je zenuwstelsel kan er dan voor zorgen dat je gevoeligheid vermindert.

Hoewel het lijkt alsof labels in kleding een klein detail zijn, kunnen ze een grote impact hebben op je welzijn als je er gevoelig voor bent. Het is belangrijk om te erkennen dat deze gevoeligheid echt is en geen aanstellerij en dat iedereen het verdient om kleding te dragen die niet qua stijl bij je past, maar ook comfortabel is om te dragen en niet belastend.

Waar wordt deze grote prikkelgevoeligheid door veroorzaakt

Wanneer je zoveel last hebt van labels dat ze zorgen voor overprikkeling, dan is de eerste stap om de labels te vermijden of verwijderen, de tweede om te zorgen dat je weet hoe je goed kunt herstellen van overprikkeling en de derde om te zoeken naar de oorzaak van deze grote prikkelgevoeligheid.

Die gevoeligheid kan te maken hebben met bijvoorbeeld autisme, maar het kan ook komen doordat de natuurlijke balans van je zenuwstelsel verstoord is geraakt door langdurige stress of trauma. Als dat laatste de reden is, dan kun je die natuurlijke balans stapje voor stapje herstellen, zodat je gevoeligheid voor prikkels ook stapje voor stapje afneemt tot je hier niet langer last van hebt.

Als de natuurlijke balans van je zenuwstelsel verstoord is, dan kun je sneller gespannen raken door dingen waar anderen geen last van hebben. Het maakt je leven ingewikkeld op momenten dat het dat niet zo hoeven of moeten zijn. Door de natuurlijke balans van je zenuwstelsel te herstellen, raak je niet zo snel uit balans en komt er meer ruimte om onbezorgd te genieten van alledaagse dingen.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>