.st0{fill:#FFFFFF;}

Kaakklem: zo kom je eraan en zo kom je er vanaf 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

Wanneer je ‘s nachts je kaken gespannen op elkaar geklemd houdt dan wordt dat ook wel een kaakklem genoemd. Zo’n kaakklem wordt vaak ontdekt door de tandarts, maar je kunt het ook zelf merken doordat je ‘s ochtends opstaat met pijn in je kaken en kaakspieren of hoofdpijn. Vaak gaat het samen met tandenknarsen, waardoor je gebit in korte tijd behoorlijk kan slijten.

Van de tandarts kun je dan het advies krijgen om een speciaal plaatje of gebitje te gaan dragen ‘s nachts. Om zo te zorgen dat je tanden niet verder kunnen beschadigen.

Dan kan een goede oplossing zijn, maar het is goed om je te beseffen dat je daarmee de oorzaak niet weg neemt.

Zo’n kaakklem is meestal het gevolg van ernstige en langdurige stress. Door je stress op een grondige manier te verminderen, kan de kaakklem vanzelf verdwijnen. Door dagelijks voor het slapen de juiste oefeningen te doen, kun je zelfs al binnen één tot enkele weken zoveel effect hebben dat de spanning uit je kaken en daarmee de kaakklem verdwijnt. Want wanneer je ontspannen slaapt, slaap je niet meer met je kiezen op elkaar geklemd.

Wanneer deze spieren opnieuw ontspannen, kunnen ook de andere klachten die in verband staan met de kaakklem verdwijnen.

Overleg met je tandarts over de mate van slijtage en bepaal dan of je gebruik wilt maken van een beschermingsplaatje voor de periode die je nodig hebt om de stress voldoende te verminderen om de spanning uit de kaken te laten verdwijnen.

Een kaakklem komt vaker voor bij sensitieve mensen, omdat zij erg stressgevoelig zijn wanneer ze nog niet met hun sensitiviteit hebben leren omgaan.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>