.st0{fill:#FFFFFF;}

Herprogrammeren van je zenuwstelsel geeft je deze voordelen (en meer) 

 March 1, 2022

By  Inge Schuurmans

Als je stressgevoelig bent, snel overprikkeld raakt of gemakkelijk dissocieert, dan komt dat door de manier waarop je zenuwstelsel functioneert. Vaak denken we dat die dingen bij ons horen, dat we nu eenmaal zo zijn. Toch kun je dat wel degelijk veranderen.

Je zenuwstelsel is gevormd door onbewuste impulsen

Ons zenuwstelsel is in de basis op een heel eigen manier gevormd, aangelegd en gegroeid toen we nog in de baarmoeder zaten. Als je hsp (hoogsensitief) bent, dan is die aanleg bij jou een beetje ander gegaan dan bij de meeste mensen. Als hsp voel je gevoelens intenser dan niet hsp. De ene hsp voelt dingen ook nog sterker dan de andere hsp. Dé hsp bestaat niet, we zijn allemaal verschillend, maar elke hsp heeft een meer dan gemiddeld gevoelig zenuwstelsel. Door hoe het zenuwstelsel zich in de baarmoeder ontwikkelde.

Daarna is er ook nog heel veel gebeurd. Het zenuwstelsel is gaan leren. Dat deed het door wat je meemaakte in je leven. Je zenuwstelsel heeft daardoor een heel eigen en persoonlijk leerproces doorgemaakt. Dat werkt als een soort programmering. Die programmering kan de gevoeligheid die je in aanleg al in je had nog versterken.

Herprogrammeren doe je juist met bewustzijn

Aan de “basisinstellingen”, dus aan hoe je zenuwstelsel in de baarmoeder ooit gevormd is, kun je niets veranderen. Maar de programmering die daarna ontstond kun je wel veranderen. Dat gaat niet van de een op de andere dag. Als je 30, 40 of 50 bent, heeft je zenuwstelsel er al die tijd over gedaan om die programmering op te bouwen. Maar stapje voor stapje kun je aanpassingen aanbrengen.

Wat een groot verschil is, is dat die opbouwfase, hoe lang die ook duurde, onbewust was. Als je ervoor kiest om je zenuwstelsel te herprogrammeren, dan doe je dat met je bewustzijn. Dat maakt dat je de herprogrammering veel sneller kunt laten gaan dan de oorspronkelijke programmering tot stand kwam. Met de juiste technieken kun je zo in relatief korte tijd je zenuwstelsel leren om anders te reageren. Je kunt beter met stress om leren gaan en je kunt minder gevoelig worden voor prikkels.

Wil je inzicht in hoe jouw zenuwstelsel zich gevormd heeft en welke uitdagingen je daardoor tegen komt in je leven?

Doe dan de hsp-type test.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>