Iedereen heeft wel iets wat hij graag anders zou willen doen in zijn leven. Maar mensen zijn “gewoontedieren”. Dus hoe pak je dat aan? Je leven veranderen is in theorie heel gemakkelijk, maar waarom lukt het de meeste mensen dan niet?
Een heel groot deel van wat je dagelijks doet doe je omdat je het zo gewend bent. Je onderbewustzijn zorgt ervoor dat je die dingen automatisch doet, zodat je er niet bij na hoeft te denken. In veel gevallen is dat handig en fijn, maar wanneer je je leven wilt veranderen kunnen die gewoontes juist een uitdaging zijn. Je moet nu immers met je bewustzijn ingrijpen in die automatische acties om ze te kunnen veranderen.
Als eerste moet je je daarvoor bewust zijn van je gewoontes én van de onderliggende motivatie waarom je doet wat je doet. Vaak heb je er onbewust een reden voor en dat maakt dat je het liever bij het oude houdt. Zelfs als je denkt dat dat niet zo is.
Een gewoonte veranderen kan daardoor voor een innerlijke strijd zorgen. En zolang dat het geval is, is de kans groot dat je terug valt in je oude gewoonte. Het is daarom goed om voor jezelf helder te hebben waarom je iets wilt veranderen. Wat gaat het je opleveren als het je lukt? Hoe graag wil je het? En wat gebeurt er als het je niet lukt?
Afhankelijk van wat je wilt veranderen kan het goed zijn om de verandering op te delen in kleine stapjes. Keulen en Aken zijn ook niet in één dag gebouwd.
Het aanleren van een nieuwe gewoonte duurt een poos, in de meeste gevallen ongeveer een maand en soms nog langer dan dat. In die tijd kun je regelmatig merken dat je toch nog vervalt in je oude patroon. Aan de ene kant wil je veranderen, maar aan de andere kant hoor je jezelf in je gedachten vertellen dat je best een dag kunt overslaan, dat het toch niet zo belangrijk is als je dacht, dat de gewoonte die je al hebt eigenlijk ook prima is. Je kunt jezelf hierbij helpen door te zorgen dat de nieuwe gewoonte je niet het gevoel geeft dat je iets “moet”, maar dat je het “wilt”.
Wanneer je innelijke drijfveer om te veranderen groot genoeg is en je die jezelf steeds weer voor ogen kunt houden, dan zorgt dat ervoor dat je gaat slagen. Het is daarom belangrijk om daar bij stil te staan voordat je begint. Zorg ervoor dat je je motivatie helder hebt én dat die groot genoeg is. Het bepaalt het verschil tussen succes of falen.
En wanneer je eenmaal één gewoonte hebt omgevormd, dan weet je hoe het werkt. Dan wordt het gemakkelijker om jezelf een volgende nieuwe gewoonte aan te leren. Wanneer je jezelf steeds een nieuwe gewoonte aanleert, dan kun je je leven stap voor stap veranderen. Je kunt zelfs van het aanleren van gewoonten een gewoonte gaan maken. Je leven veranderen lukt zo beetje bij beetje door dingen aan te passen aan hoe jij wilt dat het is.