.st0{fill:#FFFFFF;}

Je hooggevoeligheid temmen zoals je een wild paard zou doen 

 November 3, 2018

By  Inge Schuurmans

Wie hooggevoeligheid als een van zijn eigenschappen heeft, die kent het wel. Je hebt snel last van harde geluiden of andere prikkels. Je emoties ervaar je sterk. En emoties van anderen voel je soms zelfs alsof ze van jezelf zijn. Je zit vaak “in je hoofd”. En al die prikkels kosten jou nu eenmaal wat meer tijd en energie om te verwerken, waardoor je vaak minder energie hebt dan de mensen om je heen.

Je hooggevoeligheid is als een wild paard

Je gevoelens en gedachten gaan hun eigen gang. Ze laten zich niet bedwingen. Ze zijn als een wild paard.

Je gevoeligheid inzetten als een mooie eigenschap is dan een brug te ver. Daarvoor moet dat wilde paard eerst getemd worden.

Zoals in de volgende video:

Aan de hand van de video hierboven ga ik je hooggevoeligheid vergelijken met een wild paard. En jijzelf bent de mens die het paard moet temmen en leren berijden om een fijn leven te kunnen leiden.

Stel je voor dat je de opdracht hebt om met dat wilde paard samen te zijn en te blijven. Je kunt er niet van scheiden. Precies zoals je ook je hooggevoeligheid niet in de kast kunt zetten om het een dag thuis te laten wanneer je naar een feestje wilt gaan.

En stel je nu eens voor dat je ergens midden in de natuur staat en aan jou vastgebonden zit een wilde mustang. Er zit een lang touw tussen jullie. Jullie kunnen enigszins los van elkaar bewegen, maar weer niet zover dat je kunt doen wat je wilt.

Jij wilt graag naar een dorp in de buurt. Om er te kunnen eten en drinken en omdat je er met je beste vriend hebt afgesproken. Het enige wat je kunt doen is die mustang temmen zodat je hem kunt berijden. Wanneer je alleen maar aan het touw gaat lopen trekken om aan te geven welke kant je op wilt, zal de mustang in verzet gaan. Hij zal je niet volgen naar waar jij heen wilt. Hij gaat zijn eigen gang. En omdat hij sterker is dan jij kom je al snel in de problemen. Zonder goed te kijken naar het paard, zonder te leren hoe dat paard zich gedraagt en wat je doen moet om hem voor je te laten werken, zit je vast waar je bent en kom je niet bij je vriend uit.

Leer je hooggevoeligheid kennen, temmen en beheersen

En hoe mooi het ook is om te zien hoe een wild paard door de natuur rent, het is maar al te lastig als dat paard aan jou vast zit. Het gaat je niet brengen waar je komen wilt.

Dit wilde paard kun je vergelijken met je hooggevoeligheid. Wanneer je nog niet hebt leren omgaan met je hooggevoeligheid, is die als een ongetemd paard. Onberekenbaar, je weet nooit waar je over een uur bent. Hoe je je dan voelt. Heeft je hooggevoeligheid (je innerlijke wilde paard) je een schop verkocht en kun je niks meer? Of heb je lekker genoten en bij wijze van spreken heerlijk een rondje op zijn rug kunnen rijden?

Precies zoals bij deze paarden moet je ook je hooggevoeligheid langzaam maar zeker leren kennen. En er stapje voor stapje beter mee leren omgaan. Je zou dat temmen kunnen noemen.

De paardenfluisteraar in de video hierboven maakt gebruik van bepaalde technieken om te zorgen dat het paard hem wil helpen. Precies zo kun je ook gebruik maken van bepaalde technieken om je hooggevoeligheid te leren beheersen. Zodat het een eigenschap wordt die je helpt in plaats van dat hij lastig is. Zodat hij je niet meer met regelmaat weg houdt bij wat je eigenlijk graag zou willen doen.

Je hooggevoeligheid hoort jou niet te besturen, het zou andersom moeten zijn

Met dat proces van “temmen” van je hooggevoeligheid (in de cursus Stralend Sensitief leer je hoe je dit kunt doen), kun je je hooggevoeligheid gaan leren gebruiken om op een nieuwe manier in het leven te gaan staan en echt te kunnen genieten.

Je kunt je wilde paard dan berijden zoals de ruiter het in de volgende video voor elkaar krijgt. Je kunt gaan waar je wilt. Je leven wordt van jou en je hooggevoeligheid is dienstbaar aan je.

Ben jij er klaar voor om aan het roer van je eigen leven te gaan staan, zoals de ruiter in de video die bepaalt waar hij met zijn paard heen wil?

Vraag dan nu meteen het gratis e-book aan.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>