Als het dagelijks leven lastig is

Overprikkeling, vermoeidheid, een vol hoofd en niet kunnen doen wat je eigenlijk zou willen… allemaal dingen die veel hsp herkennen uit hun dagelijks leven. Dingen die kunnen voelen als beperkingen. En dat kan ervoor zorgen dat je een hekel krijgt aan je gevoelige zenuwstelsel. Je hooggevoeligheid accepteren kan een enorm verschil maken.

Als je ergens een hekel aan hebt, dan ben je geneigd om de andere kant op te kijken, signalen te negeren, of ze in elk geval niet zo serieus te nemen. Het gevolg kan dan zijn dat je je grenzen niet eens meer waarneemt. Omdat je wil dat ze niet zijn waar ze zijn.

Acceptatie zorgt voor ruimte

In plaats daarvan kun je je hooggevoeligheid accepteren, je gevoelige zenuwstelsel de liefde verklaren en zo je basishouding veranderen. Als je dat doet, dan ontstaat er ruimte om mee te bewegen met wat er is en met wat je nodig hebt. Om voor jezelf te zorgen en je gevoeligheid te koesteren.

De hersteltijd die je soms nodig hebt en die eerst voelde als een straf, wordt dan samen-tijd met je geliefde en wordt ruimte voor verwennerij. Dat is een wereld van verschil. En juist dat verschil maakt het mogelijk om je zenuwstelsel te leren om anders met de dingen van het leven om te gaan.

Spanning zorgt voor een grotere prikkelgevoeligheid

Jouw gevoelige zenuwstelsel reageert extra gevoelig als je die gevoeligheid afkeurt, want die afkeuring zorgt voor spanning. En spanning maakt dat je sneller overprikkeld raakt dan wanneer je ontspannen bent.

Hoe zou het zijn om van je gevoelige zenuwstelsel te houden alsof het je geliefde is? Om het te accepteren zoals het is, het stap voor stap beter te leren kennen en er echt goed mee om te kunnen gaan?

Prikkelgevoeligheid kun je verminderen

Weet je dat dat je prikkelgevoeligheid zelfs enorm kan verminderen, als je het op de juiste manier doet?

Heb jij een gevoelig zenuwstelsel en baal je er weleens van? Doe dan de hsp type test voor meer inzicht in je zwakke plekken én in je sterke kanten en ontdek hoe je kunt gaan samenwerken met je zenuwstelsel in plaats van ertegen te vechten.

Welk hsp-type ben jij?

Doe de test en ontdek je persoonlijke hsp-type:

Inge Schuurmans

Inge is hoogsensitief en verdiept zich al vele jaren in deze eigenschap en in de werking van het gevoelige zenuwstelsel.
Ze deelt haar kennis en inzichten op deze website.
In het Online Programma Stralend Sensitief leert ze andere hsp om met hun gevoeligheid om te gaan, zodat deze eigenschap hen niet langer belemmert en ze kunnen gaan floreren in het leven.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Meer lezen?

Bekijk dan deze artikelen eens

>