.st0{fill:#FFFFFF;}

Je hoofd leeg maken als je overprikkeld bent is zinloos 

 April 4, 2022

By  Inge Schuurmans

Overprikkeling gaat samen met “een vol hoofd”

Overprikkeling is naar. Je bent moe, wil even niets meer en hebt last van “een vol hoofd”. Op zo’n moment is één van de dingen die je het liefst wil: je hoofd leeg maken.

Als het je overkomt dat je overprikkeld raakt, kun je je totaal overweldigd en uit het veld geslagen voelen. Dat “volle hoofd” gaat vaak gepaard met malende gedachten of je zorgen maken. En dat kost energie die je op dat moment helemaal niet hebt. Je kunt dan het idee hebben dat je je best moet doen om dat hoofd weer leeg te maken. Maar weet je dat dat onbegonnen werk is?

Acceptatie is de sleutel en het begin van de oplossing

Overprikkeling en “een vol hoofd” horen bij elkaar. Ze zijn vaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je kunt accepteren dat dat nu eenmaal zo is, wordt het gemakkelijker om ermee om te gaan. Als je besluit om niet langer hard te werken en alle trucs en technieken om je hoofd weer leeg te maken laat voor wat ze zijn, kun je op een natuurlijke manier herstellen. Je kunt je zenuwstelsel de ruimte geven om te kalmeren, om tot rust te komen.

En als je dat doet, dan zul je merken dat alleen al tijd en rust nemen ervoor zorgt dat het in je hoofd vanzelf ook weer rustiger wordt.

Wat te doen als je elke keer opnieuw overprikkeld raakt?

In een wereld die overloopt van de zintuigprikkels, is het niet gek als je een keer overprikkeld raakt. Maar vaker dan een keer zou het niet moeten zijn. Bij herhaaldelijk overprikkeld raken, loop je namelijk de kans dat je zenuwstelsel haar natuurlijke flexibiliteit verliest. Het gevolg kan dan zijn dat je steeds vaker overprikkeld raakt, dat je stressgevoelig wordt en dat je op den duur vaker uit balans bent dan in balans.

Ben je overprikkeld? Doe dan geen moeite om je hoofd leeg te maken. Je hoofd leeg maken op wilskracht is onbegonnen werk, omdat je je zenuwstelsel dan in een kring laat rond draaien. De kring van stress. Door rust te nemen en jezelf tijd te gunnen voor herstel, doorbreek je die kring van stress en kan je zenuwstelsel kalmeren.

Ben je vaker dan heel af en toe overprikkeld? Dan is je zenuwstelsel mogelijk uit balans. Doe de hsp type test om te ontdekken hoe dit bij jou is en om te leren wat je eraan kunt doen.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>