.st0{fill:#FFFFFF;}

Je geluk saboteren, doe jij dat (onbewust) ook? 

 November 30, 2018

By  Inge Schuurmans

Wanneer je gelukkig wilt zijn en het lukt niet, of niet zoals je voor ogen hebt, dan is het goed om niet alleen de wereld om je heen te onderzoeken, maar ook je innerlijke wereld. Er is dan namelijk een grote kans dat je een overtuiging hebt die ervoor zorgt dat je op een bepaalde manier met bepaalde dingen omgaat. En als die overtuiging zo is dat hij je geluk in de weg staat, dan zorgt dat ervoor dat je je eigen geluk alsmaar saboteert.

Dat klinkt misschien abracadabra en daarom zal ik het uitleggen aan de hand van een voorbeeld. Een voorbeeld uit mijn eigen leven.

Op een gegeven moment was ik vastbesloten om voor mezelf te beginnen en vanuit huis te gaan werken. Ik ging op zoek naar dingen die ik kon en waar ik geld mee kon verdienen. Nadat ik verschillende dingen had uitgeprobeerd, kwam ik uit bij het maken van een speciaal soort handgemaakte poppen: zonnekindpoppen.

Dat is een heel kleine markt, er zijn maar weinig mensen die zo’n pop willen kopen en er bovendien een reële prijs willen betalen. De materialen zijn kostbaar en er gaan talloze uren arbeid in één pop zitten. Praktisch gezien was het dus niet zo’n goede keuze om dat als werk te willen doen, maar op dat moment wist ik niets anders en het was in elk geval iets.

Om toch klanten te krijgen deed ik vanalles:

  • Ik verlaagde mijn prijzen, soms tijdelijk door middel van een actie en soms voor langere tijd.
  • Ik ontwierp andere patronen waardoor de poppen sneller gemaakt konden worden (maar ze minder mooi waren.)
  • En ik kwam tegemoet aan de gekste wensen van klanten om in elk geval maar iets te kunnen verdienen.

En op een gegeven moment ontdekte ik dat ik diep van binnen geloofde dat je geen volwaardig salaris kunt verdienen wanneer je iets doet wat je écht leuk vindt. Dat was mijn innerlijke overtuiging. Een overtuiging die me ervan weerhield om a) te doen wat ik echt leuk vond (ik paste immers steeds dat wat ik deed zodanig aan dat ik er niet meer echt van kon genieten) en b) een goede prijs te vragen voor wat ik deed.

En zo ontstond een self fulfilling prophesy zoals ze dat in het engels zo mooi noemen. Door de acties die ik ondernam zorgde ik er onbewust voor dat ik alsmaar te weinig geld verdiende. Pas toen ik die overtuiging onder ogen zag én veranderde, kon ik ook dat stuk in mijn leven veranderen.

Ik bedacht ineens poppen die bepaalde kenmerken hadden zoals niemand anders ze maakte.

En na een tijdje ontdekte ik zelfs dat ik ooit met poppen maken begonnen was omdat ik praktisch op zoek was gegaan naar een manier om geld te kunnen verdienen. Op zich een goede zet, maar ik was daarmee voorbij gegaan aan wat ik écht wilde en wat écht bij me past. Pas toen ik me daar op ging richten kwam de echte verandering.

Hoe is dit voor jou? Heb jij ook van dat soort overtuigingen die maken dat je jezelf inhoudt en zorgen dat je niet volledig tot bloei komt?

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik ontdekte dat je met die eigenschap kunt leren omgaan, zodat je er niet langer last van hebt.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen dit leren, zodat ze zich niet langer belemmerd voelen en ze hun gevoeligheid in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>