.st0{fill:#FFFFFF;}

Je eenzaam voelen is een noodkreet van je hart 

 August 30, 2019

By  Inge Schuurmans

Het gevoel dat er iets essentieels ontbreekt

Je eenzaam voelen is iets wat je waarschijnlijk wel herkent. In elk geval van het een of andere moment in je leven. Het geeft je het gevoel dat er iets heel belangrijks in je leven ontbreekt. Iets essentieels. Dat is niet zo gek, want mensen zijn sociale wezens. Volgens onderzoeker Julianne Holt-Lunstad is het effect van eenzaamheid zelfs slecht voor je gezondheid en het zou je leven aanzienlijk kunnen verkorten.

Waarom ben je eenzaam?

Op het moment dat je je eenzaam voelt is er altijd iets wat anders is dan hoe je het graag zou willen waar het gaat om het contact met de mensen in je leven. Misschien heb je weinig mensen om je heen en mis je iemand om dingen mee te delen. Misschien ben je moeder van een jong kind en heb je het gevoel dat je te weinig tijd hebt om leuke dingen voor jezelf te doen. Of misschien heb je een relatie en zijn je partner en jij uit elkaar gegroeid.

Eenzaamheid ontstaat wanneer je een behoefte hebt aan een bepaalde vorm van contact, terwijl dat contact er niet is.

Eenzaamheid wordt vaak in verband gebracht met het hebben van weinig sociale contacten, maar daar heeft het weinig mee te maken. Je eenzaam voelen en alleen zijn zijn twee heel verschillende dingen.

Toen ik net in Zweden woonde kwam er regelmatig een buurman op bezoek. Hij vroeg zich af of ik “ensam” was. Het zweedse ensam klinkt zo ongeveer als eensaam en ik vertaalde dat als eenzaam. Dat was een vergissing, want het zweedse ensam betekent niet eenzaam, maar alleen. Het leverde een grappige communicatiestoornis op die ik met mijn koeterwaals zweeds moest zien te herstellen. Want ik was wel alleen, maar ik voelde me niet eenzaam, ondanks het feit dat ik er behoorlijk afgezonderd leefde.

Het verlangen achter de eenzaamheid

Eenzaamheid geeft aan dat je diep van binnen een hartewens hebt om iets in je leven te ervaren wat er niet is. Een wens dus om iets te veranderen. Het kan hierbij om het contact met anderen gaan, maar ook om het contact met jezelf.

Hoeveel ruimte neem je om diep van binnen te voelen wat je echt wilt? En hoeveel ruimte neem je om actie te nemen om die wensen te realiseren?

Als we naar een heel diep niveau gaan is je eenzaam voelen hetzelfde als het gevoel hebben dat je liefde tekort komt. Eenzaamheid is dus een noodkreet van je hart!

3 Tips tegen eenzaamheid

Tip 1: Wanneer je je bewust wordt van de wens die achter je eenzaamheid verscholen ligt, kun je daar wat aan gaan doen. Vaak is er meer mogelijk dan in eerste instantie lijkt. Wanneer je eenzaam bent omdat je weinig sociale contacten hebt, vraag je dan eens af wat voor mensen je graag om je heen wilt. Wat doen ze? Waar gaan ze naartoe? Waar kun je ze ontmoeten? Wanneer je je eenzaam voelt binnen je relatie of een vriendschap kan dat vaak veranderen door aan de ander kenbaar te maken wat voor jou belangrijk is en waarom. En vervolgens af te stemmen wat de behoeften van de ander zijn. Het kan een ingang zijn om weer nader tot elkaar te komen.

Tip 2:: Ontspan! wanneer je om welke reden dan ook ongelukkig bent, dan ben je daardoor ook altijd gespannen. Door te ontspannen met je lichaam én je gedachten laat je even alles los en kun je ruimte maken voor andere, positievere gevoelens. Vanuit ontspanning kun je ook gemakkelijker op ideeën komen om de situatie waar je in zit te veranderen.

Tip 3: Leer om te mediteren. Onderzoekers van de universiteit van Californië concludeerden op basis van een experiment dat mensen die mediteren zich minder eenzaam voelen. Dat is niet zo gek, want wanneer je mediteert, is jezelf accepteren zoals je bent daar een belangrijk onderdeel van. En precies dat is wat we vaak missen in het contact met de ander en waar we behoefte aan hebben. Wanneer je gaat voelen dat je goed bent zoals je bent heb je geen bevestiging van een ander meer nodig. Bovendien kan de stilte die je tijdens meditatie kunt ervaren voelen als pure liefde. Je hoeft liefde dus niet altijd van een ander te ontvangen, er zijn andere manieren om liefde te ervaren.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>