.st0{fill:#FFFFFF;}

Je droom delen met anderen kan je tegenhouden je doel te bereiken 

 November 1, 2018

By  Inge Schuurmans

Wanneer je een droom hebt waar je vol van bent dan is de verleiding groot om het direct te delen met de mensen om je heen. Want je enthousiasme wil je delen met anderen. Toch is het goed om eerst een pas op de plaats te maken en daarbij rekening te houden met het volgende:

Als je droom nog heel pril is en de mensen om je heen begrijpen het niet helemaal, of ze vragen zich af of het wel kan werken, dan zul je vooral kritische vragen krijgen. Of mensen vertellen je over de beren op de weg die je tegen kunt komen. Wanneer je het zelf nog niet overdacht hebt kan dat ervoor zorgen dat je eerste enthousiasme verdwijnt en plaats maakt voor twijfel. En twijfel is even slecht voor je idee als onvruchtbare aarde voor je planten. Ze kunnen er geen wortel schieten en zullen doodgaan in plaats van groter groeien.

In de eerste fase dat je een droom hebt, is het goed om die voor jezelf te houden. Om die te koesteren. Om er over te fantaseren en het langzaam maar zeker in je gedachten meer vorm te geven. Om alvast te onderzoeken op welke manieren je het handen en voeten kunt geven, welke problemen je tegen kunt komen en hoe je die kunt overwinnen.

Zoals een klein kind de dingen die het vindt of waar het mee speelt liefst helemaal voor zichzelf houdt, zo hou je je droom, je idee, nog even helemaal voor jezelf. Elke dag droom je een beetje verder aan je droom. Elke dag bedenk je meer details, zo stel je je open voor ideeën die je gaan helpen om je droom te kunnen realiseren.

Wanneer je na die eerste fase nog steeds enthousiast bent, wanneer je een gedetailleerd beeld hebt van hoe je droom er precies uit zal zien en wanneer je misschien zelfs ook al wat ideeën hebt over de uitvoering, dan kun je je idee gaan delen met de buitenwereld. En dan gebeurt er iets wonderlijks. Omdat je idee gerijpt is en je enthousiasme nog verder is gegroeid, zul je merken dat de mensen om je heen je niet meer van je idee kunnen afbrengen, waar ze dat in de eerste fasen wel hadden kunnen doen.

In plaats van dat mensen je nu nog tegen houden, merk je dat het delen met anderen in deze fase juist zorgt dat je je plan nog verder uit kristalliseert. Je komt mensen tegen die hetzelfde denken of je ontdekt nieuwe oplossingen voor dingen die je nog als obstakel zag. Uit onverwachte hoek kan steun komen en aangestoken door je enthousiasme zullen anderen met je meedenken over hoe je je droom kunt waarmaken. Delen van je droom zorgt er nu juist voor dat je in een stroomversnelling komt.

Inge Schuurmans


Jarenlang worstelde ik met mijn hoogsensitiviteit. Dat veranderde toen ik leerde hoe mijn zenuwstelsel werkt en ik ermee leerde samenwerken.


Het is mijn wens dat alle hoogsensitieve mensen goed met hun gevoeligheid leren omgaan, zodat deze eigenschap ze niet langer belemmert en ze hem juist in hun voordeel kunnen gebruiken.


Daar help ik graag bij.


Inge Schuurmans

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

gratis test

Welk HSP-type
ben jij?

Er zijn 5 verschillende hsp typen.
Elk type reageert op zijn eigen manier op prikkels.
Hoe reageer jij?

>